×

Recensie

Alternative

20 april 2016

Mass Gothic

Mass Gothic

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

Mass Gothic Mass Gothic Alternative 3.5 Mass Gothic – Mass Gothic Written in Music https://writteninmusic.com

De nieuwe act Mass Gothic kan gezien worden als het directe resultaat van frustraties die singer-songwriter Noel Heroux voelde voor de muziek die hij met synthrockband Hooray For Earth maakte. De creativiteit en motivatie waren er niet meer, naar eigen zeggen. Wat doe je dan? Je begint opnieuw, solo, zodat je ongestoord aan het werk kunt met nieuwe ideeën. Logischerwijs is het geluid van zijn band niet helemaal naar de achtergrond verdwenen, maar Heroux heeft gelijk gekregen; deze herstart klinkt fris en gewaagd.

Aan de basis van dit debuutalbum liggen invloeden van 80’s kitsch en synthpop.  Kitsch hoeft hier niet lichtelijk opgevat te worden, want als Heroux iets doet dan doet hij het goed. Die basis klinkt vaak zo glad, over-the-top, fout en lelijk dat het moeite kost om niet in lachen uit te barsten en heel afkeurend je hoofd te schudden. Het wordt gekenmerkt door veel “mijn broek zit te strak” vocalen en te dik aangezette, “sexy” dansbare synthmelodietjes.

Tot zover klinkt dit alles niet echt aanlokkelijk, wel? Maar dit is een album van contrasten en die contrasten zijn groot met een grote G.  Al bij het openingsnummer is het tijd voor de luisteraar om de wenkbrauwen te fronsen, als een zorgvuldig opgebouwd, glad synthpopliedje eindigt in een grote climax van gitaarnoise Het laat goed horen wat ons te wachten staat, want dit soort tegenstellingen duiken steeds weer op.  De soulvolle discostamper I Want To, Bad zou een megahit kunnen worden, ware het niet dat oor splijtend gitaarwerk en blastbeat drums het lied veel agressiever maken dan verwacht. Toch, na zoveel verassingen is er altijd baas boven baas als de logge doom-metal van Soul zich aandient, Heroux zijn schreeuwen werkelijk uit de tenen komen en gitaren plechtig dreunend je huis vernietigen.

Zo klinkt Mass Gothic als een album dat elke minuut gigantisch de mist in kan gaan, maar dat nooit doet…..of altijd doet, het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Uiteindelijk horen we iemand met een extreem bombastische en eclectische visie, die daar vol voor gaat. Knap!  1. Mind Is Probably
  2. Own The Road
  3. Want To, Bad
  4. Pier Pressure
  5. Nice Night
  6. Every Night You've Got To Save Me
  7. Money Counter
  8. Territory
  9. Soul
  10. Subway Phone