×

Recensie

Roots

29 mei 2022

Mary Gauthier

Dark Enough To See The Stars

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: In The Black Records

Dark Enough To See The Stars Mary Gauthier Roots 4 Mary Gauthier – Dark Enough To See The Stars Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen vijf jaar geleden dat we Rifles & Rosary Buds, een aan  de nasleep van oorlogssituaties gewijd werkstuk dat met de hulp van partners van teruggekeerde oorlogsveteranen gerealiseerd werd, beluisterden. Evenals op de voorgangers profileert Mary Gauthier zich als een eigentijds troubadour die in haar autobiografische verhalen, de  donkere pijnlijkste momenten in een  bestaan vol ellende geenszins uit de weg gaat. In een niet aflatende zoektocht naar haar identiteit verwerkt ze die herinneringen in emotioneel geladen diep snijdend songwerk in een verfijnd country-noir idioom. Vorig jaar debuteerde ze als auteur met ‘Saved By A Song: The Art and Healing Power of Songwriting’, een onthullend  autobiografisch boek.

De combinatie van piano, oplopende orgellijnen, bluesy priemende gitaar en sfeervolle benadering die de prachtige opener Fall Apart World World uitademt refereert naar The Band toen ze nog met Dylan samenwerkten. De afgelopen tijd ontvielen bevriende muzikanten zoals John Prine, Nancy Griffith, David Onley. Ter nagedachtenis van haar vriendin Betsy, die de pandemie niet overleefde, schreef  Gauthier samen met haar geliefde Jaimee Harris How Could You Be Gone en de afsluiter Till I See You Again. Jaimee is overigens alomtegenwoordig met harmonische backing.

Gauthier verwerkt haar rouwproces maar doorheen de smart klinkt hoop berusting en zelfs dankbaarheid  door zoals in Thank God  For You. In de gospelgetinte ballade waarin de haast uitzichtloze periode in haar dramatische levensparcours aan bod komt, wordt de verbittering gemilderd.  Onderweg naar een festival in Denemarken strandde Gauthier onverwacht in Amsterdam, ze boekte een kamer in haar favoriete Hotel en verbleef enkele dagen met haar  geliefde Jaimee Harris in de stad, een gelukzalige ervaring die bezongen wordt in de meeslepende ballade Amsterdam.

De titeltrack, een betoverd mooi poëtisch duet Beth Nielsen Chapman toont aan dat er zelfs in de donkerste situaties altijd een uitweg is. Na Truckers & Troubadours volgt nog de fijne melancholische ballade About Time. Dark Enough To See The Stars, weerom een grand cru van een grote dame.  1. Fall Apart World
  2. Amsterdam
  3. Thank God For You
  4. How Could You Be Gone
  5. Where Are You Now
  6. Dark Enough To So The Stars
  7. The Meadow
  8. Truck and Troubadours
  9. About Time
  10. Till I See You Again