×

Recensie

Electronic

16 oktober 2020

Martin Rev

Strangeworld (Reissue)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Puu

Strangeworld (Reissue) Martin Rev Electronic 4 Martin Rev – Strangeworld (Reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Het Duitse Bureau B is op dit moment het meest in het oog springende platenlabel welke zich richt op de vernieuwende elektronica-releases. Niet zo verwonderlijk dus dat ze sterspeler Martin Rev binnen halen en twee oudere albums van hem van een frisse oppoetsbeurt voorzien. Als pionier van de cyberpunk scene maakte hij met Alan Vega naam als Suicide die met het gelijknamige debuut songs afleverde als het gedenkwaardige Ghostrider en het angstaanjagende Frankie Teardrop. Strangeworld verscheen eerder in 2000 op het Finse PUU.

Het rond de eeuwwisseling uitgekomen Strangeworld is de typerende kijk op het hedendaagse visiebeeld van een metropool, waarbij de met retro eighties look op de albumhoes poserende Martin Rev vanzelfsprekend zijn thuisbasis New York als uitgangspunt heeft gebruikt. Hij mist het opjagende neurotische in zijn vocalen van Alan Vega, waardoor het toch stukken minder de rock & roll stadscowboy mentaliteit uitdraagt. De ontvlambare chemie die veroorzaakt werd door het opruiende spanningsveld van het markante tweetal wordt hier geamputeerd al is het brede scala aan provocerende elektronica wel een geschikte substitutie.

De exotica van My Strange World zoekt een doorgang tussen het labyrint aan flitsende oplichtende soundscapes die vervolgens onderbroken worden door de harde vernietigende technobeats van Sparks. Een verdwaalde Martin Rev die als een onherkenbare schim aanwezig is in de danceclubs waarbij hij jaren eerder het zaadje heeft ontkiemd. Als observator neemt hij in Funny ook de nodige hiphopinvloeden mee in zijn betoog, een stroming die zich vrijwel gelijktijdig met de opkomst van Suicide in de wereldstad ontwikkelde. Hetzelfde randprincipe, met een andere uitwerking.

Dromerige nostalgische David Lynch-achtige doowop fragmenten in Solitude, Cartoons en Reading My Mind gecombineerd met de zelfbewuste rock & roll van Trouble herinneren aan de onschuldige jeugd van een gefascineerde, aan de radio gekluisterde Martin Rev. De eerste bewuste muzikale indrukken die als rode leidraad een stroperig door zweet veroorzaakt bloedspoor achter laten welke zijn verdere loopbaan stigmatiseert.

Het minimalistische One Track Mind kan niet de eenzijdige beperkte zangmogelijkheden van Martin Rev camoufleren. Momenten waarbij zijn voormalige partner Alan Vega het hardste gemist wordt, iets wat weer wel goed tot zijn recht komt bij de heftige aan Frankie Teardrop memorerende stemcollages in Chalky.

Splinters zit gevangen in een multiculturele smeltkroes van opgefokte Oosters vuurwerk ritmes en agressieve mechanisch hondengeblaf. Het ademt de gespannen sfeer van de arme voorsteden uit die je ook terug hoort in tracks als Unfinished Sympathy van Massive Attack en Suburbia van Pet Shop Boys. Een hittegolf aan opgekropte frustraties en ontbrandingspassie die tegen het kookpunt aanloopt. De puinhoop van een in een slop rakende New York City, samengevat in een track.

Er is weinig futuristisch aan Strangeworld. New York is voor Martin Rev een grote speelweide, waarbij de verlokkingen van het nachtleven een bestaan leiden langs het dagelijkse vaste regiem. Een wereld die continu in beweging is, en waarin de hoofdverteller vervreemdt in zijn gedateerde outfit. De vervallen stad met zijn nachtelijke Gotham City schaduw. Het verloederende oude Manhattan uit de jaren zeventig welke centraal staat in de duistere DC Comics sprookjeswereld naast de kermis bubblegum pop die zich ondertussen in poptempel CBGB muteert tot de New Wave en de No Wave. Strangeworld is a trip down a dead end memory lane. 1. My Strange World
 2. Sparks
 3. Solitude
 4. Funny
 5. Ramplin'
 6. Trouble
 7. Splinters
 8. Cartoons
 9. One Track Mind
 10. Chalky
 11. Reading My Mind
 12. Jacks and Aces
 13. Day and Night