Recensie

07 juli 2016

Martin Fröst

Roots

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Sony Classical

Roots Martin Fröst Klassiek 5 Martin Fröst – Roots Written in Music https://writteninmusic.com

Dirigent en klarinettist Martin Fröst woelt her en der om zich heen in de muzikale aarde en demonstreert dat hij muzikaal zeer divers geworteld is. Op zijn album Roots staan dan ook nauwelijks werken uit het geijkte klarinet-repertoire. Niet dat klarinetmuziek per se uniform is; het instrument is te vinden in de klassieke westerse kunstmuziek, jazz, Klezmer en andere volksmuziek. Voor Fröst was dit blijkbaar niet voldoende en vele arrangementen sieren dan ook deze bij Sony Classical uitgebrachte plaat. Zijn missie is tevens dat liefhebbers van hedendaagse muziek beseffen dat de huidige cultuur gevoed wordt door het verleden, in kunstmuziek, religieuze muziek en volksmuziek.

Martin Fröst begint zijn programma met een Ancient Suite, waarin hij melodieën uit de Griekse oudheid koppelt aan zangen van Hildegard von Bingen, wat het begin van het album verheven-ceremonieel kleurt.

De vlotte dansmuziek van Telemann die erop volgt draagt bij aan dit cerebrale element door ook de extatische kant te belichten, al is het een mooie brug naar het volksmuzikale, waarmee de rest van dit album – met werken van Brahms, Schumann, Bartók, De Falla, Piazolla – doorspekt is.

Fröst heeft er een handje van om werken zonder onderbreking aan elkaar te koppelen, om hun diversiteit of verwantschap te beklemtonen. Voeg hierbij toe de wisselende bezetting van de werken – van heel klein tot symfonisch – en de zoete meisjesstemmen van het Adolf Fredriks Klickchör en je krijgt een boeiend en verrassend recital. Rode draad is uiteraard zijn eigen geweldige musiceren; hij excelleert in zowel het literatuurspel als in zijn improvisaties.

Martin Fröst is dit seizoen artist-in-residence bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest.  1. Ancient Suite