×

Recensie

Soul / Hiphop

04 augustus 2016

Martha High –

Singing For The Good Time

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Blind Faith

Singing For The Good Time Martha High Soul / Hiphop 4 Martha High – Singing For The Good Times Written in Music https://writteninmusic.com

Voor wie werkzaam is in de soul, lijkt het haast een must te zijn om al jarenlang actief te zijn, bij voorkeur in de groezelige rafelranden van het genre. Om vervolgens op late(re) leeftijd opeens door te breken bij het grote publiek en zelf de hoofdrol op te eisen.

Dat geldt ook voor Martha High. Als één van de leden van The Jewels, die in de jaren ’60 de backing vocals verzorgden voor James Brown, bleef zij na het uiteenvallen van de groep bij Brown hangen. Die arbeidsduur met de Hardest Man In Showbusiness duurde ongeveer 30 jaar en ging zij daarna aan de slag bij Maceo Parker. Daarnaast stond ze bij praktisch iedere zwarte artiest van enige naam op het podium, dus ervaring genoeg om ooit eens op eigen benen en in de spotlights te staan.

En dat moment breekt nu eindelijk aan met de release van het debuutalbum Singing For The Good Times. Zoals (bijna-)generatiegenoten als Charles Bradley en Sharon Jones al voor gingen in het starten van een eigen loopbaan op latere leeftijd, kan daar nu dus ook Martha High aan worden toegvoegd.

Met haar doorleefde stem en vintage soul sound wordt een solide basis gelegd die in theorie een waardevol album zou kunnen opleveren. Was van alle heersende trends – of het zou de hernieuwde belangstelling zijn voor alles wat voorbij leek te zijn, maar toch nog bestaat – is dit 11 tracks tellende album een straf visitekaartje van een zangeres, die op papier over voldoende ervaring beschikt om in elk geval een authentiek setje nummers af te leveren.

Singing For The Good Times is een album dat onder alle omstandigheden en jaargetijden geconsumeerd kan worden. De simpele, behoorlijk analoog klinkende productie klinkt nergens overspannen en bedacht en komt dat de geloofwaardigheid van het gebodene alleen maar ten goede. En alhoewel Singing For The Good Times in Rome is opgenomen, is dit (gelukkig?) er niet aan af te horen en is de sfeer behoorlijk 60’s/70’s in een zwarte Americanastijl.

Alhoewel Martha High het grootste deel van haar leven met Mr Dynamite heeft doorgebracht, is daar op dit album niet echt veel van te horen. En pleit dat ook wel voor haar. De soul van Martha High is desalniettemin ruw en bij tijd en wijle ongepolijst. De geur van het zuiden van Amerika komt tegemoet in Fire Shut In My Bones en Always Worth The Pain. En als er dan toch nog aan de Godfather gerefereerd moet worden, dan via een songtitel: The Hardest Working Woman, een track met in doowop gedrenkte swampsoul. En om de stamppot compleet te maken bevat Singing For The Good Times ook nog enkele slijpers (zoals het meeslepende You Baby) en 70’s achtervolgingssoul (Lovelight). Genoeg afwisseling dus, zonder dat het gatenkaas wordt.

Waarschijnlijk was de tijd nu pas rijp voor een debuut, het is na beluistering van Singing For The Good Times toch enigszins onbegrijpelijk dat de liefhebbers van het genre pas nu kennis kunnen maken met het niet geringe talent van Martha High. Met het jarenlang gerijpte stemgeluid, de oorspronkelijke instrumentatie en de balans die gedurende het hele album stand houdt, is dit debuut er één van een behoorlijk niveau. Prima passend binnen de soulrevival, die toch alweer een tijdje aan de gang is, is Singing For The Good Times de zoveelste aanrader in een genre, dat bewijst nog steeds enorm tijdloos te zijn en zich steeds opnieuw mag verheugen in een periodieke opleving. En ook hier geldt: beter laat dan nooit.

Tracklist Singing For The Good Times

 1. Always Worth the Pain
 2. I am a Woman
 3. Can’t Hold On
 4. Fire Shut Up in My Bones
 5. Lean on Me
 6. Lovelight
 7. The Hard Way
 8. The Hardest Working Woman in Town
 9. Singing This Song
 10. You Baby
 11. For the Good Times