×

Recensie

World

02 februari 2012

Marta Gómez – El Corazón Y El

El Corazón Y El Sombrero (Canta Frederico García Lorca)

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Aluna

El Corazón Y El Sombrero (Canta Frederico García Lorca) Marta Gómex World 4 Marta Gómez – El Corazón Y El Sombrero Written in Music https://writteninmusic.com

Op haar zesde album El Corazón Y El Sombrero zingt de Colombiaanse zangeres Marta Gómez teksten van Frederico García Lorca, één van Spanje’s grootste en helaas op jonge leeftijd overleden dichter. In december 2005 kreeg Marta van Maria Blanca Nuri en Mr. Mauricio Guzmán van de grootste culturele instelling van Tucumán in Argentinië het aanbod om met een concert het werk van Frederico García Lorca en Jorge Luis Borges te eren. Ze hapte toe maar wist niet hoe dit project verder uit zou pakken. Twee maanden later startte het project met twee shows. Samen met gitarist-componist Julio Santillán en percussionist Franco Pinna, speelde Marta als trio.

Ter voorbereiding kochten Marta en Julio, zonder erover na te denken, de complete werken van beide beroemde dichters. Daar waar Julio startte met het repertoire van Borges, stortte Marta zich op de gedichten van Lorca. Ze werd tijdens het (vele) lezen zo geraakt door zijn teksten, dat ze in elk gedicht een song ‘hoorde’. Marta koos er bewust voor om zijn teksten te voorzien van Latijns-Amerikaanse ritmes, daar waar het voor de hand had gelegen om Lorca te eren in de pure Spaanse muziekstijlen.

Het tekent het lef en de drijfveren van de ambitieuze zangeres die al sinds een jaar na haar afstuderen aan Berklee in de spotlights staat. Niemand minder dan Bonnie Raitt vroeg haar destijds om samen met John Mayer haar voorprogramma’s te verzorgen. In 2005 werd zij genomineerd voor de Billboard-prijzen in de categorie latin-jazz en moest zij daarbij opboksen tegen o.a. de grote Paco de Lucia. Een aantal van haar nummers, waaronder La Ronda, kwam terecht op een verzameling van het World muzieklabel Putumayo. Haar vorige album Musiquita stond meerdere weken in de World Music Charts Europe en toerde ze uitgebreid door de Verenigde Staten, Europa en Israël, waar zij samenwerkte met Idan Raichel.

Op El Corazón Y El Sombrero (Het Hart En De Hoed) treffen we veertien poëtische juweeltjes aan die Marta wonderschoon heeft voorzien van fraaie Latijns-Amerikaanse ritmes en stijlen. Ze krijgt hierbij hulp van pianist Juan Andrés Ospina en Javier Ruibal, die samen met haar het duet Por Tu Amor Me Duele E Sire naar grote hoogten zingt en de muziek voor het nummer componeerde. De betoverende opener Es Verdad is meteen al zo pakkend dat je meteen aan de lippen van deze talentvolle zangeres hangt. Overtuigend en meeslepend varieert ze daarna moeiteloos in stijl en toonsoort, van verstillend melancholisch naar spontaan uitzinnig, oftewel bijvoorbeeld van Argentijnse milonga naarPeruaanse festejo. Maar net zo makkelijk flirt ze met rumba flamenco, zamba, aguabajo en vallenato, om maar eens een reeks betreffende latin-stijlen op te sommen. De intensiteit die van het puur vocale hoogstandje Canción De Cuna A Mercedes, Muerta en Murió Al Amanecer afdruipt is bewonderenswaardig. Daarnaast gaat de zon spontaan feller schijnen wanneer La Solea, Casida De Las Palomas Oscuras en Arbolé, Arbolé door de speakers schallen.

Een beter postuum eerbetoon had Frederico García Lorca zich niet kunnen wensen. Uiteraard zijn we benieuwd hoe Marta Gómez dit bijzonder ge(s)laagde project live presenteert. Klik voor meer informatie op deze link.

World Sessions Tour Marta Gómez:

9 feb. 20:00 uur Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
10 feb. 20:15 uur De Doelen, Rotterdam
11 feb. 20:15 uur Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven
12 feb. 15:00 uur Korzo, Den Haag
17 feb. 21:00 uur Podium Mozaiek, Amsterdam
21 feb. 20:00 uur De Oosterpoort, Groningen


 1. Es Verdad (Carvavalito)
 2. Cancioncilla Del Primer Deseo (Vallenato)
 3. Canción De Cuna A Mercedes, Muerta (Aguabajo)
 4. Gacela Del Amor Desesperado (Cueca)
 5. Tierra, Tan Sólo (Milonga Campera)
 6. Casida De Las Palomas Oscuras (Festejo)
 7. Murió Al Amanecer (Zamba)
 8. La Solea (Aire De Rumba Flamenca)
 9. Y Después (Balada)
 10. Arbolé, Arbolé (Puya)
 11. Por Tu Amor Me Duele El Aire (met Javier Ruibal)
 12. Canción De La Muerta Pequeña (Zamba Carpera)
 13. Canción Del Naranjo Seco (Zamba)
 14. Granada (Aire de 6/8 Flamenco)