Recensie

06 maart 2018

Markus Rill

Getting Into Trouble

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose Records

Getting Into Trouble Markus Rill Roots 3.5 Markus Rill – Getting Into Trouble Written in Music https://writteninmusic.com

Voor de titel van zijn nieuwe langspeler veroorlooft Markus Rill  zich een wat doorzichtige  woordspeling. De uit Frankfurt afkomstige Americaman is ondertussen al zo’n twintig jaar on the road met The Troublemakers. Evenals op de voorganger Dream Anyway is het rauwe aan een nog jonge John Mellencamp herinnerende stemtimbre bepalend voor het songwerk dat zich met een uitgekiend mengsel van country, bluegrass, rock’n roll resoluut situeert in het muzikale Heartland van Amerika.

Het feit dat Rill als jonge muzikant enkele jaren in Austin overleeft is hier niet vreemd aan, in het mekka van de counrtyrock en singer-songwriters scène zuigt hij die invloeden op als een spons.  In zijn zelf gecomponeerde song  adopteert hij die herinneringen. “You’d think that I’d know better than keep banging on this old guitar” zijn de eerste woorden van In Theory, een vlammende, rockende opener. Eye For an Eye drijft  eveneens op galmende gitaarlijnen die Rill samen uitzet met Dave Coleman, een begenadigde snarenman die Trouble With The Law van bijpassende twang voorziet.

In Desperate Ride vormt Rill een countrynesk pickers duo met Marco Hohner. Niet alleen in Vassar Played The Fiddle, een ode aan de legendarische bluegrass fiddler, krijgt het door Sue Ferrers gehanteerde viersnarige instrument een glansrol, ook in For The Love Of Anne Boleyn ,waarin Rill zijn eigen relatie even doorlicht met hulp van sfeervolle achtergrondzang van Camille Bloom en het aan Jenny, een stripper uit New Orleans geadresseerde, zorgt die viool voor de weemoedige ondertoon.

20 Years Of Gunslining, in het geval van deze muzikale cowboy guitarslinging, schetst de muzikale voorgeschiedenis op een bijgevoegde extra cd. Na een onstuimige aftrap met Young Again waagt  Rill zich aan een  het destijds door Elvis gecoverde Can’t Help Falling In Love Again en The Spirit of Batou Desiard, een in de couleur locale van de Louisiana swamps gedrenkt cajun ademen een authentiek gevoel uit. For A While is van een duo-project met Annika Fehling afkomstig en in de al even ingetogen interpretatie van Gillian Welchs One More Dollar horen we de stem van Rachel Harrington. Tussendoor  wordt er onverstoorbaar van een soul getint Girl On The A Train naar de honky tonk van Kill Will gespoord. Deze uit zijprojecten en epeetjes gecompileerde bonuscollectie illustreert de veelzijdigheid en klasse van Markus Rill.

Tracklisting Getting Into Trouble:

CD 1 – Getting Into Trouble:

 1. In Theory
 2. Eye For An Eye
 3. For the love of Anne Boleyn
 4. Desperate Ride
 5. On the Sly
 6. Trouble With The Law
 7. Jenny
 8. Giving Up On Dreaming
 9. Vassar Played The Fiddle
 10. Not Like I Don’t Try
 11. You Took It All Away

CD 2 – 20 Years Of Gunslinging:

 1. Young Again
 2. Can’t Help Falling In Love
 3. The spirit of Bayou Desiard
 4. Drifting in + Out Of Sleep
 5. Girl On The Train
 6. For A While
 7. Kill Will
 8. The Hardest Thing To See
 9. Killer On The Radio
 10. One More Dollar
 11. Angel On The Stairs


 1. In Theory
 2. Eye for an Eye
 3. For the Love of Anne Boleyn
 4. Desperate Ride
 5. On the Sly
 6. Trouble with the Law
 7. Jenny
 8. Giving up on Dreaming
 9. Vassar Played the Fiddle
 10. Not Like I Don't Try
 11. You Took It All Away