×

Recensie

Electronic

03 augustus 2020

Markus Floats

Third Album

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Constellation

Third Album Markus Lake Electronic 3 Markus Floats – Third Album Written in Music https://writteninmusic.com

Markus Floats staat voor de Canadese Markus Lake, een veelzijdige muzikant die zijn verscheidenheid in het verleden gebruikt heeft om in een diversiteit aan bands op zoek te gaan naar zijn eigen sound. Een lange voedzame ontdekkingstocht welke als bassist ergens in de rauwe punk zijn oorsprong heeft, en die hem via indiepop en jazz uiteindelijk richting de spirituele drone kant op duwt. Third Album is het logische vervolg op Second Album, waarvoor uiteraard eerst First Album is verschenen.

Forward heeft een dromerige jazzy opbouw, waarbij een simpel herhalend tikkend ritme als basis gebruikt wordt. De uitgerekte orgelklanken ademen de soulvolle sfeer uit van een stoffig harmonium. Dit kerkelijk instrument is met gemak te koppelen aan de meditatieve sfeer die het eerste gedeelte van de track uitstraalt. De kunst is om halverwege verwarring op te wekken door steeds meer geabsorbeerd te raken door een onheilspellende duistere kant waarbij het overstuurde oververhitte instrument zichzelf dreigt kwijt te raken.

Thematisch komt dit sterk terug in Forward Again, waar het in bedwang gehouden wordt door een collage aan opruiende samplers. Forward is hierin tegen juist eerder stilstand, zwevende tussen berustende bezieling en angst voor het onwetende. De vernietigende overgang naar het kakofonische benauwende vervolg vind uiteindelijk zijn kalmte in het vreedzame einde.

Een stuk gemoedelijker gaat het er naar toe in het samenspel van zeurende drones en het gevarieerde scala aan vintage Krautrock synthesizer klanken die zich als hitsige vuurvliegjes in And voortbewegen. Toch wordt je steeds verraderlijk verder de diepte in gezogen om je al spartelend te bewapenen tegen de overheersende geluidslandschappen die zich als donkere schaduwschimmen om je heen vormen.

Met ontwakende bliepjes die baden in de ambient voert Markus Floats het tempo flink op in Always. Zenuwachtige beats vechten tegen het comateuze slaapverwekkende vervolg welke uiteindelijk de overhand neemt en de pijngrens van het gehoor aftast. En toch is het een bijzondere ervaring die de gedachtegang stil laat staan om vervolgens in beweging gezet te worden in Moving, waar weer die sacrale harmoniumtonen aanwezig zijn.

Het dansbare Forward Always is retro futuristisch. Achterhaalde Krautrock snelwegen die vanuit de aarde een tocht door het sterrenstelsel ondernemen. Een bijzonder reisverslag die je kennis laat maken met de mogelijkheden en onmogelijkheden van reeds afgeschreven keyboards die ooit de toekomst van de synthpop verwelkomen. Third Album is een flashback naar de jaren zeventig, toen er nog hoopvol gedacht werd dat de elektronica definitief het muzikale tijdsbeeld zou bepalen.  1. Forward
  2. And
  3. Forward Again
  4. Always
  5. Moving
  6. Forward Always