×

Recensie

Electronic

13 november 2020

Mark Pritchard – MP Productions – EP

MP Productions - EP 1

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warp

MP Productions - EP 1 Mark Pritchard Electronic 4 Mark Pritchard – MP Productions – EP 1 Written in Music https://writteninmusic.com

De Australische electro wizard Mark Prichard kreeg met Under The Sun, het eerste album onder zijn eigen naam na jarenlang alias-projecten te hebben uitgebracht, dan eindelijk de erkenning die hij al veel langer verdiende. Druk bezig met een opvolger brengt hij tussendoor nu de MP Productions – EP 1 uit. Een EP waarvan eerder dit jaar al een paar tracks op zijn WXAXRXP NTS te horen waren.

Be Like Water, de eerste track die van de EP vrijgegeven werd, was een diepe duik in de vroege grime zoals die het vorige decennium werd gemaakt. Compleet met vervormde fluitjes en tingeltangels in Aziatische sferen opgetrokken en diepe bassen. Verrukkelijke track. Het is tevens de opener van de EP.

Met het op dikke Afrikaanse ritmes drijvende Rakatak trekt Pritchard vervolgens zijn muzikale reis verder door. De zware percussie en gesampelde zang en gesproken tekst leveren de basis voor een wervelende track die met electronic sferen nog warmbloediger wordt. Vervolgens met de zware ritmes en zang tot een climax doorduwt.

J is For… is dan weer pure techno, verslavende techno op z’n Pritchard’s ook. Dat hij precies weet hoe hij zo’n tracks qua bas en ritmes perfect moet opbouwen blijft geweldig te horen. En ook om bizar verbouwde, door de blender gehaalde, effecten ook.

En waar Autechre op hun twee bijna tegelijkertijd uitgebrachte albums SIGN en PLUS ook al elementen uit de vroege acid house terughaalden doet ook Pritchard dat op het erg sterke LFO Special.

One Way Mirror is dan weer een op kale beats gebouwde stevige technotrack die juist door vervreemdende, vertragende effecten veel indruk maakt en naar het einde toe vervreemdend afglijdt naar een introductietekst over digitale transparanties.

In My Heart, de afsluittrack van de EP, heeft een heerlijk heen en weer stuiterend ritme met een wapperende bas en warme sfeerklanken daaroverheen. Als de ritmes halverwege vanuit een andere kant gaan doorduwen klimt de track op tot één van de allermooiste die Pritchard tot op heden gemaakt heeft.  1. Be Like Water
  2. Rakatak
  3. J is For _ _ _ _
  4. LFO Special
  5. One Way Mirror
  6. In My Heart