×

Recensie

World

24 mei 2018

Mariza

Mariza

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Warner Music Portugal

Mariza Mariza World 4.5 Mariza – Mariza Written in Music https://writteninmusic.com

Op dit titelloze album van fado ster Mariza laat de zangeres haar stem uitwaaieren over een aantal prachtige songs waarvan ze er een, nl. Oracao, voor het eerst zelf heeft geschreven, samen met Tiago Machado. En ze zingt het werkelijk prachtig! Thema van dit titelloze album is haar eigen jeugd. Het album werd net als Terra (2008) geproduceerd door de Spaanse gitarist Javier Limón die het beste in haar naar boven weet te halen. De opnames vonden deels plaats in Limón’s studio in Madrid. En in de LX studio in Lissabon.

Ze begint en eindigt het album met het pakkende en uptempo Triguerinha, een fado om op te dansen zou je kunnen zeggen. Hierin komt net als in Oi Nha Mãe en Verde Limão (met de bekende flamenco percussionist Israel ‘Piraña’ Suarez ) haar AfroPortugese achtergrond goed naar voren. Triguerinha is ook de bonustrack van het album waarin heel verrassend Mariza’s stem per regel wordt afgewisseld met de stemmen van andere Portugese vrouwelijke en mannelijke fadista’s van wie Ricardo Ribeiro nog de meest bekende is. Aan deze samenwerking merk je hoe Mariza andere fadista’s een kans wil geven om voor het voetlicht te treden!

Quem Me Dera is vervolgens een perfecte fado. Amor Perfeito wordt door de percussie van Ivo Costa fado met een Braziliaanse twist. Het door Jorge Fernando geschreven Sou (Rochedo) klinkt heel poëtisch. In Semente Viva geeft de Braziliaanse cellist/componist en producer Jacques Morelenbaum extra cachet aan deze fado die door zijn spel een dramatische ondertoon krijgt. Hij werkte al eerder mee aan Mariza’s album Transparente (2005).

Mariza wisselt vakkundig af tussen poëtische ballades zoals Por Tanto Te Amar en Nosse Tempo en pittiger stukken als Ê Mentira en het tragisch klinkende Fado Refugio. In Fado Errado dat net als Triguerinha lekker uptempo klinkt, zingt Maria Da Fé mee. Deze inmiddels 76-jarige fadozangeres heeft een meer dan 40-jarige carrière achter de rug. Mariza begon haar loopbaan in het fadohuis van Maria Da Fé en haar man: Sr.Vinho. Zo gaf Maria da Fé niet alleen Mariza maar ook vele andere fadista’s onder wie Ana Moura en Camané een steun in de rug. In deze fado vloeien Mariza’s en Maria’s stemmen naadloos in elkaar over. Al met al is dit een album waar Mariza fans hun hart aan kunnen ophalen.

Bonus track: Trigueirinha ft. Carolina Deslandes, Jorge Palma, Mafalda Veiga, Marisa Liz, Ricardo Ribeiro, Tim 1. Trigueirinha
 2. Quem Me Dera
 3. Amor Perfeito
 4. Oração
 5. Sou (Rochedo)
 6. É Mentira
 7. Semente Viva
 8. Por Tanto Te Amar
 9. Nosso Tempo
 10. Verde Limão
 11. Quebranto
 12. Oi Nha Mãe
 13. Fado Errado
 14. Fado Refúgio
 15. Trigueirinha