×

Recensie

Roots

03 maart 2020

Mariecke Borger

Bright Sky

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Volkoren

Bright Sky Mariecke Borger Roots 4.5 Mariecke Borger – Bright Sky Written in Music https://writteninmusic.com

Alweer zeven jaar geleden verraste Mariecke Borger ons optimaal met haar debuut Through My Eyes. Een ingetogen akoestisch album vol tijdloze prachtsongs. Na vele veranderingen in haar leven is Borger nu dan eindelijk terug met een opvolger: Bright Sky.  Een al net zo ingetogen prachtplaat als haar debuut.

Natuurlijk is zeven jaar na je debuut pas een vervolgplaat maken te lang. We pakten Through My Eyes nog veelvuldig uit de kast om de pijn over dat lange wachten te verzachten. Eenmaal verliefd geworden op Borgers engelachtig mooie stem vloeiden de elf erg fraai gearrangeerde songs elke keer weer naadloos het hart in.

Met Bright Sky zal dat weer net zo gaan gebeuren. Het zijn deze keer maar acht songs maar wat pakken ze me weer in. Natuurlijk is het die prachtstem maar wederom heeft ze haar tijdloze songs verpakt in geweldige arrangementen. Spaarzaam en exact wat ze nodig hebben. In muzikaal (en levens-) partner Floris de Vries heeft ze een geestverwant gevonden, die net als haar broer Johan op het debuut, uitstekend weet wat de songs nodig hebben.

Naast Borger zelf op gitaar en keys speelt De Vries het gros van de begeleidende instrumenten. Contrabassist Rients Kuiks, drummer Misha Porte en fiddle-speler Joost van Ee zijn daarnaast de vaste begeleiders. Gelukkig is, net als op haar debuut, ook snarenwonder Bertolf Lentink weer van de partij om op dobro en op lap en pedalsteel zijn glans over de songs te spreiden.

Na haar debuut zocht Borger vooral de samenwerking met andere muzikanten of leende puur haar stem en startte daarnaast een gezin. Bright Sky, net als haar debuut fraai balancerend tussen folk en country, werd geïnspireerd door een bezoek aan Ierland in 2016 en in de jaren erna kregen de songs de vorm zoals we ze nu horen. De ervaringen in haar leven deelt ze nu in haar wederom fraaie teksten.

Knap hoe Borger de songs toch steeds weer vol in sfeer opbouwt en ze met haar stem de weg wijst. Want hoe prachtig de arrangementen toch steeds weer klinken, het is Borgers stem die alles verbindt, genadeloos je hart intrekt. Bright Sky is zo’n album waarbij elke song klopt en de opbouw in songs op het album al net zo.

Vanaf de opening met Rising, het geweldig vervolg met To Stay tot aan de albumafsluiter Try is alles even mooi en treffend. Zonder uitzondering. Omdat het album zulke tijdloze songs bevat en er zo weergaloos op gespeeld wordt heeft het, net als haar debuut, een internationale klank. Een album dat met alle gemak ook door de Britse en Amerikaanse pers omarmd zou moeten worden en zodoende in het gezichtsveld van een hele grote groep internationale muziekliefhebbers in zicht komt. Het zou meer dan terecht zijn. Bright Sky is (wederom) van wereldklasse.  1. Rising
  2. To Stay
  3. Meet Again
  4. Seven Days
  5. Walk On
  6. Shadows
  7. Bright Sky
  8. Try