×

Recensie

Roots

06 mei 2014

Marcus Malone

Stand Or Fall

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Redline Music

Stand Or Fall Marcus Malone Roots 4.5 Marcus Malone – Stand Or Fall Written in Music https://writteninmusic.com

De ooit in thuisland Amerika als heavy metal gitarist begonnen Marcus Malone woont al sinds jaren in Engeland. En daar is het dat hij de overstap maakte naar de bluesrock. En natuurlijk is hij geen onbekende meer in Nederland met optredens op Bospop, Kwadendamme, Huntenpop en Drijf-In Blues in Giethoorn en heeft hij zich inmiddels wel bewezen als bluesrock gitarist en songwriter. Met Stand Or Fall heeft hij inmiddels zijn 6e album uit.

Totaal staan er 10 eigen nieuwe nummers op het nieuwe album, waarvan Living The Blues en It’s Gonna Take Time er dubbel opstaan. Op Living The Blues II neemt gitarist Julian Bardock (24 Pesos) de solo over van harpspeler Will Wilde, terwijl It’s Gonna Take Time II een uitgerekte versie is van It’s Gonna Take Time I. En hiermee zijn gelijk 2 van de vele (gast)muzikanten genoemd die aan dit album hebben meegewerkt. Want naast Julian Bardock en Will Wilde spelen op gitaar Sean Nolan, Stuart Dixon en Bill Burke mee. De bassist is Winston Blissett (Massive Atack). Christopher Nugent is de drummer en op keys zijn dat Roger Cotton en Moz Gamble. Naast Will Wilde is ook nog Alan Glen te horen op mondharmonica. De backingvocals komen voor rekening van Chantelle Duncan-Heath, Dani Wilde en Eno Williams-Uffort.

Opener Living The Blues staat garant voor wat we het hele album zullen horen. Startend met een dikke gitaarrif waar hamond en harp zich bij voegen komt er een kracht en energie vrij dat gedurende het album overeind blijft. Dat, in combinatie met, het op Paul Rogers lijkende, stemgeluid van Malone, zorgt er voor dat het alsmaar blijft boeien. Is het eerste nummer een echt slide nummer, de titelsong Stand Or Fall is een regelrechte gospelblues, waarin de soul in de stem van Malone het nummer meeneemt naar grote hoogte. Natuurlijk spelen de backingvocale in dit nummer een grote rol. Na het Southern Rock achtige Ain’t No Tellin’ wordt er wat gas terug genomen met de countrysoul ballad It’s Gonna Take Time. Maar de rockkraan gaat onmiddellijk weer open als de eerste tonen van Detroit City Blues door de speakers schallen, onmiddellijk gevolgd door bluesrocker Slow Down. Maar het mooiste nummer is voor mij de slowblues Jealous Kind. Met zijn Muddy Waters achtige opening en puike solo van Stuart Dixon is dit nummer toch wel het hoogtepunt. Hierna gaat het tot het einde van de reguliere nummers in een rocktempo naar het einde. Als toegift krijgen we dan nog de eerder vermelde dubbele nummers.

Er zijn soms van die albums waar je geen genoeg van kunt krijgen. Stand Or Fall is typisch zo’n album, je legt het in je speler en na 1 keer luisteren druk je gelijk op de repeatknop. De variatie in de muziek, de muzikanten, het klopt allemaal… keer op keer.

Tracklisting Stand Or Fall:

 1. Living The Blues
 2. Stand Or Fall
 3. Ain’t No Tellin’
 4. It’s Gonna Take Time
 5. Detroit City Blues
 6. Slow Down
 7. Jealous Kind
 8. One Woman Man
 9. Can’T Stop Lovin’ You
 10. Under Presure
 11. Living The Blues
 12. It’s Gonna Take Time


 1. Living the Blues
 2. Stand or Fall
 3. Aint No Tellin
 4. Gonna Take Time
 5. Detroit City Blues
 6. Slow Down
 7. Jealous Kind
 8. One Woman Man
 9. Can't Stop
 10. Under Pressure
 11. Living the Blues
 12. Gonna Take Time (Extended)