×

Recensie

Jazz

10 september 2021

Marcin Wasilewski Trio

En attendant

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

En attendant Marcin Wasilewski Trio Jazz 4.5 Marcin Wasilewski Trio – En attendant Written in Music https://writteninmusic.com

Hoewel reeds hun zevende album voor ECM Records, is En attendant pas het vierde echte Marcin Wasilewski Trio studioalbum. De enige echte opvolger dus van het meesterlijke Faithful uit 2011. De jaren daarna ging het trio vooral samenwerkingen aan met muzikanten als Joakim Milder, Jacob Young,  Trygve Seim en Joe Lovano. Natuurlijk was daar nog wel het meesterlijke album Live (2018) waarop opnamen te horen waren van het fantastische concert dat het trio op Middelheim Jazz gaf in 2016.

En attendant laat het Poolse trio dus weer eens klinken zoals we ze eigenlijk het liefst horen, dus zonder ‘aandachtafleidende’ medemuzikanten. De chemie die pianist Marcin Wasilewski, bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz hebben is dan ook een heel bijzondere. De fluwelen aanslag van Wasilewski is van een wonderlijke schoonheid en Kurkeiwicz en Miskeiwicz zijn een onwaarschijnlijk inventieve, tegelijk avontuurlijke ritmesectie.

Er was al bekend dat ze in augustus 2019 in afwachting van de Amerikaanse saxofonist Joe Lovano (die vluchtproblemen had) om het album Arctic Riff op te nemen, studiotijd hadden gepakt om ook alvast wat eigen composities en andere stukken op te nemen. Onder meer bewerkingen van de fameuze Goldberg Variations van Bach.

En attendant, wachten op, een wel heel toepasselijke titel gezien het verhaal, is een zeer bijzonder album. In de studio wachten om met held Lovano een nieuw album op te nemen en dan al improviserend en repeterend stukken opnemen waarvan de kwaliteit zo hoog is dat er een op zichzelf staand eigen album uit voort komt klinkt even bizar als buitengewoon. Juist ook omdat de kwaliteit zo ongelooflijk hoog is.

Overlap met Arctic Riff is er ook. Zo namen ze Carla Bley’s Vashkar dus ook op als trio, evenals het door Wasilewski geschreven prachtstuk Glimmer Of Hope. Twee stukken die op Arctic Riff hoogtepunten werden maar hier, in die trioversie, zowaar nog meer ontroeren. Vooral Glimmer of Hope blijkt, juist omdat Wasilewski hier in zijn zo prachtige spel de boventoon voert, één van de allermooiste composities die hij ooit schreef. Deze triobewerking is echt adembenemend en diep ontroerend.

En attendant wordt gedragen door de drie improvisatiestukken In Motion. Drie fijn langgerekte stukken waarin de muzikanten hun technische klasse en moeiteloze improvisatie vloeiend verbinden. Fantastisch opgenomen, zoals Manfred Eicher het trio snapt doet niemand anders, zijn het drie indrukwekkende stukken die de toon voor het album zetten.

Niet alleen omdat ze het album openen, in het midden verbinden en het album afsluiten, maar zeker ook omdat het luisterrijke muzikale ervaringen zijn vol onverwachte verdiepingen en veranderingen die optimaal beklijven. Daarnaast is er één van hun Goldberg Variations bewerkingen op het album, het erg mooie Variations 25, ook een sleutelstuk te noemen.

Verrassend is ook de bewerking die ze maakten van Riders On The Storm van The Doors. Zoals we van hun voorgaande albums weten is een bewerking van een bekende compositie, of dat nu Hyperballad van Bjork of Message In A Bottle van The Police is, voor dit trio altijd een andersoortige exercitie. Gelardeerd met fijne solo’s blijven ze dicht bij het origineel maar klinkt het toch echt volledig als Marcin Wasilewski Trio. Onverklaarbaar hoe ze dat flikken, maar net zo imponerend tegelijk.

En attendent is het Marcin Wasilewski Trio op hun prachtigst. Weergaloos spel vermengd met avontuur en vol in emoties. We hebben er dan tien jaar op moeten wachten maar echt alles wat dit trio tot één van belangrijkste pianotrio’s binnen de wereldwijde jazz maakt is op En attendant weer optimaal te vinden. Absoluut majestueus dit En attendant.  1. In Motion (Part I)
  2. Variation No.25 from: Goldberg Variations
  3. Vashkar
  4. In Motion (Part II)
  5. Glimmer Of Hope
  6. Riders On The Storm
  7. In Motion (Part III)