×

Recensie

Jazz

12 december 2011

Positie 22 Jaarlijst 2011

Marcin Wasilewski Trio

Faithful

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Faithful Wasilewski Marcin Wasilewski TRio Jazz 4.5 Marcin Wasilewski Trio – Faithful Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun derde album Faithful overstijgt het Marcin Wasilewski Trio zichzelf. Buitengewoon warme en spannende jazz gedreven door de geniale pianopartijen van meester Wasilewski.

Pianist Wasilewski en bassist Slawomir Kurkiewicz ontmoetten elkaar op jonge leeftijd op de muziekschool in het Poolse Koszalin. Met drummer Michal Miskiewicz erbij vormden ze in hun tienerjaren Simple Acoustic Trio en hoewel ze nog jong waren zag de legendarische Poolse trompettist Tomasz Stanko hun talent en nodigde hij ze uit met hem te komen spelen. In zijn nabijheid groeiden hun muzikale kwaliteiten razendsnel. Het duurde dan ook niet lang voordat ECM eigenaar Manfred Eicher (labelbaas van Stanko) ook Marcin en zijn ritmesectie de kans bood een album voor het label te maken.

Hoewel hun eerste Trio album, onder de naam Marcin Wasilewski, gemaakt werd toen ze nog volop met Stanko speelden en er weinig tijd was, bleek Trio (2004) een indrukwekkend debuut met zeer aansprekende composities. De unieke klankkleur in het spel van Wasilewski en het briljante samenspel tussen de 3, ondertussen, gelouterde muzikanten bleek een ware sensatie in het aanbod jonge internationale jazzmuzikanten. Het duurde daarna bijna 3 jaar voordat het prachtopvolger January verscheen. De mannen hadden ondertussen Stanko, in goed onderling overleg, als band verlaten en gingen op eigen kracht verder. Ze toerden wederom de wereld over, speelden met andere muzikanten op albums mee (Manu Katché) en namen de tijd om te werken aan een nieuw album.

Faithful is het briljante album dat Marcin Wasilewski Trio nu door moet gaan stoten naar de toppen van de nieuwe jazz. Reeds met de openingsklanken van het album, het door Hanns Eisler geschreven An den kleinen Radioapparat, komen de warme, open klanken van het MWT prachtig naar voren. De toonzetting en het spel van Wasilewski en de subtiel spelende Miskiewicz en Kurkiewicz komen prachtig samen. De kracht en souplesse van het MWT komt echt helemaal naar voren in Night Train To You, de wellicht mooiste jazzcompositie van dit jaar. Het subtiele en prachtig opbouwende pianospel van Wasilewski is perfect in balans met de lekker gedreven spelende ritmetandem.

Het daarop volgende titelnummer sluit daar dan weer feilloos op aan. Hun versie van de vermaarde Ornette Coleman compositie is een behoorlijk tempo lager dan het origineel en daardoor extra intrigerend. Na dit briljante openingstrio blijft de sfeer op het album relaxed, warm en rijk in klank en kleur. De enige compositie die qua tempo verschilt is eigenlijk het door Paul Bley geschreven uptempo Big Foot. Van de 10 composities die Faithful telt zijn er 5 door Wasilewski geschreven en 5 door andere vermaarde jazz muzikanten. De kracht van dit derde Marcin Wasilewski Trio album is dat alle composities als een organisch geheel klinken. Het wonderschone Lugano Lake, de prachtafsluiter van het album, laat dat eens te meer horen. Faithful is een meesterlijk album dat de grootheid van dit Poolse trio nogmaals duidelijk laat horen.  1. An Den Kleinen Radioapparat
  2. Night Train To You
  3. Faithful
  4. Mosaic
  5. Ballad Of The Sad Young Men
  6. Oz Guizos
  7. Song For Swirek
  8. Woke Up In The Desert
  9. Big Foot
  10. Lugano Lake