Recensie

28 oktober 2016

Marc O'Reilly

Morality Mortality

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Marc O'Reilly music

Morality Mortality Marc O'Reilly Alternative 3.5 Marc O’Reilly – Morality Mortality Written in Music https://writteninmusic.com

Zo zeg! Dat is gelijk wel even een andere Marc O’Reilly die we horen in openingstrack Compromise, op zijn nieuwe album Morality Mortality. De songs begint nog met zijn zo kenmerkende akoestische gitaarspel maar halverwege worden de elektrische gitaren maar eens lekker open getrokken.

Dat de Ierse Marc O’Reilly niet alleen een geweldig gitarist is maar ook een zanger met een heerlijk rasperige stem is, mag op basis van My Friend Max (2011) en Human Herdings (2014), zijn twee tot nu toe verschenen albums, duidelijk zijn. Zijn akoestische gitaarspel weet hij op een fingerpicking-achtige manier met vreemdsoortige effecten daarover tot verbluffende hoogten te brengen. Hij is zonder twijfel een van de meest opvallend akoestische gitaristen van de laatste jaren en zo eentje die met zijn indringende stem een grote zaal volledig stil kan krijgen.

Ik kan alleen al naar dat geweldige akoestische gitaarspel en die stem uren luisteren zonder me maar een moment te vervelen. Ik ben ook een grotere fan van zijn akoestische werk dan zijn elektrischer merk ik, al is de afwisseling op zijn derde album Morality Mortality dan wel weer heel slim en goed gedaan. De steviger en rustiger songs wisselen elkaar goed af. De ingetogen songs klinken wederom prachtig en als zijn gitaarspel soms even met wat extra instrumenten wordt verrijkt klopt dat helemaal. Aan een steviger O’Reilly moest ik gewoonweg even wennen al klinkt Simian Times gelijk wel heel erg lekker. Nou ja, om maar gelijk duidelijk te zijn, die track sleurt me helemaal zijn elektrische wereld in.

Als je Morality Mortality dan een aantal keren achter elkaar draait merk je pas hoe de songs op je ingroeien en hoeveel muzikale stappen vooruit O’Reilly gemaakt heeft. Songs als Of Nothing, Steal Love, Blinded By, Cochain en Three & One zijn prachtsongs en bij albumafsluiter Secret, zo’n vintage O’Reilly-klapper, weet je dat er maar een remedie is tegen het aflopen van het album en dat is ‘em opnieuw op te zetten. En met elke luisterbeurt valt dan ook steeds beter op hoe de afwisseling in songs een album heeft gecreëerd dat tot zijn beste tot nu toe gezien mag worden. Een album waarmee hij nu Nederland maar eens helemaal moet gaan veroveren. Marc O’Reilly is een muzikant om optimaal in de gaten te blijven houden. 1. Compromise
 2. Of Nothing
 3. Blinded By
 4. Graceland
 5. Steal Love
 6. Cochain
 7. Healer
 8. Do They Know
 9. Generica
 10. Simian Times
 11. Three & One
 12. Secret