×

Recensie

Alternative

18 april 2014

Marc O’Reilly

Human Herdings

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Salt And Shaek Records

Human Herdings Marc O'Reilly Alternative 4 Marc O’Reilly – Human Herdings Written in Music https://writteninmusic.com

De Ierse Marc O’Reilly is een waar fenomeen. Op zijn gitaar speelt hij de sterren uit de hemel en heeft een erg mooi rasperige, rafelige en diep emotionele stem. Zijn tweede album Human Herdings ligt nu in de winkels.

Met zijn debuutalbum My Friend Marx uit 2011 wist de uit Waterford afkomstige O’Reilly in zijn thuisland en ook in beperkte mate in Engeland, veel fans binnen te halen. Zijn rafelige stem in combinatie met virtuoos fingerpicking gitaarwerk was dan ook een adembenemende aanwinst. Omarmd door het uit Londen jazzcollectief Kairos 4tet, op wier laatste prachtalbum Everthing We Hold hij een aantal tracks zong, ging hij het afgelopen jaar met ze mee door Groot-Brittannië en ook bij de meeste Europese concerten ontbrak hij niet. Hij maakte grote indruk en wist zich verzekerd van veel nieuwe fans. Zijn tweede album Human Herdings komt dus op een uitstekend moment.

Wat gelijk opvalt aan Human Herdings is dat het een album is met flink wat steviger tracks. De ingetogen sfeer van My Friend Marx is zeker niet weg maar juist in de elektrische tracks als albumopener Same Side, You Never en The Wayward Shepard, met volledige band gespeeld, weet O’Reilly nog meer venijn te gooien. Reach Out met zijn ‘stil-hard’ handelswijze is wat dat aangaat de meest indrukwekkende song. Die wat steviger songs staan O’Reilly goed en het brengt het album in een mooie balans. Ook de van hem zo bekende rustiger, gedragen songs als Lighthouse en Letting Go en de prachtige afsluiters Bleed en Fallen bevestigen de grote klasse en groei van O’Reilly als muzikant en songwriter.

Nog beter en gevarieerder dan zijn debuut My Friend Marx is Human Herdings een nog completer album geworden, een plaat die nog duidelijker het grote talent van O’Reilly aangeeft. Binnenkort zal O’Reilly op eigen kracht Nederland aandoen voor concerten. Concerten die je niet mag missen want zo goed als O’Reilly al op album is, zo diep indringend is hij live.

Tour door Nederland:

 • 16 mei – Paradiso, Amsterdam
 • 17 mei – Paradox, Tilburg
 • 18 mei – Bird, Rotterdam
 • 18 mei – Oosterpoort, Groningen


 1. Same Side
 2. Lighthouse
 3. Reach Out
 4. Just So
 5. Letting Go
 6. You Never
 7. The Wayward Shepherd
 8. Bleed
 9. Fallen