×

Recensie

Roots

14 november 2008

Marc Olson & Gary Louris

Ready For The Flood

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New West

Ready For The Flood Marc Olson & Gary Louris Roots 4 Marc Olson & Gary Louris – Ready For The Flood Written in Music https://writteninmusic.com

Vanaf de eerste tonen van The Rose Society, de openingssong van Ready For The Flood, gaan je gedachten terug naar begin jaren negentig. De tijd waarin Gary Louris en Marc Olson in The Jayhawks grote successen oogsten. Hun nieuwe samenwerking blijkt een fraaie nieuw begin.

Gestart in 1985 door Louris en Olson brachten The Jayhawks twee albums uit die niet echt opvielen. En waar Olson in eerste instantie de songs schreef kreeg ook Louris songwriting gaandeweg meer ruimte. Hun sterke samenzang en sterke melodieën, geworteld in de country en folk, bleken op het door George Drakoulias geproduceerde Hollywood Town Hall uit 1992 uiteindelijk tot een grote doorbraak te leiden. Kort daarvoor hadden de mannen getekend voor een deal met het door Rick Rubin vers opgerichte American Recordings. Waiting For The Sun bleek de zeer aanstekelijke single.

Opvolger Tomorrow The Green Grass bleek al net zo’n tijdloze voltreffer te zijn. Net als bands als Wilco en Whiskeytown bleken The Jayhawks grondleggers te zijn van het zogenaamde muziekgenre Americana, een samensmelting van alternatieve rock en country. Het album bleek ondanks de jubelende recensies en reacties van het publiek echter niet het grote succes te zijn wat werd gehoopt. Het lange touren eiste zijn slachtoffers. Olson verliet de band na een lang(s)lopende tour om meer bij zijn vriendin, singer-songwriter Lucinda Williams, te kunnen zijn. Hij startte eerst met Williams Original Harmony Ridge Creepdippers en vervolgens een solo carrière.

Louris zette The Jayhawks vervolgens voort. Met de albums Sound Of Lies, het meer pop geïnspireerde Smile en als laatste wapenfeit het album Rainy Day Music. Bepaald geen slechte albums die de fans op hun wenken leken te bedienen. Het mede door Louris opgerichte Golden Smog bleek naast The Jayhawks een succesvolle Americana superband. Jeff Tweedy van Wilco, Jody Stephens van good old Big Star, Dan Murphy van Soul Asylum en Kraig Johnson van Run Westy Run zijn de belangrijke andere leden.

Dat er ooit een dag zou komen dat Olson en Louris weer optimaal zouden gaan samenwerken was te verwachten. Ze deden ten slotte de laatste jaren ineens weer op elkaars albums mee en gaven vanaf 2005 ook weer samen concerten. Maar dat hun hernieuwde studiosamenwerking zo goed zou uitpakken als Ready For The Flood laat horen was niet echt voorzien. De ijzersterke en warme melodieën die op het album te horen zijn doen echt herinneren aan de gloriejaren van The Jayhawks.

De samenzang, hun absolute handelsmerk, heeft zelfs over de jaren, alleen maar in kwaliteit gewonnen. Producer, Black Crowes zanger Chris Robinson, snapte wat de mannen wilden en legde alles puur en sfeervol vast. Maar Ready For The Flood betekent ook een stap verder voor de mannen die jaren gelden The Jayhawks begonnen. De kracht van het pure liedjesschrijven is op dit album optimaal te horen. De akoestische gitaren en de adembenemende zang van Louris en Olson staan garant voor een (her)kennismaking die je niet mag missen! 1. The Rose Society
 2. Bicycle
 3. Turn Your Pretty Name Around
 4. Saturday Morning On Sunday Street
 5. Kick The Wood
 6. Chamberlain, SD
 7. Black Eyes
 8. Doves And Stones
 9. My Gospel Song For You
 10. When The Wind Comes Up
 11. Bloody Hands
 12. Life's Warm Sheets
 13. The Trap's Been Set
 14. Precious Time
 15. Cotton Dress