×

Recensie

Soul / Hiphop

18 oktober 2016

Marc Broussard – Save Our Soul II – Soul On A

Save Our Soul II - Soul With A Mission

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Go! Entertainment

Save Our Soul II - Soul With A Mission Marc Broussard Soul / Hiphop 4 Marc Broussard – Save Our Soul II – Soul On A Mission Written in Music https://writteninmusic.com

In 2007 maakte Marc Broussard diepe indruk met zijn album S.O.S.: Save Our Soul, een album dat op een eigen track na louter uit meer dan puike soulcovers bestond. Nu is er een vervolg, niet geboren uit noodzaak, wel uit een nobel doel.

Vaak is het teruggrijpen op successen uit het verleden een noodgreep van artiesten waarvan de carrière in het slop zit. In het geval Marc Broussard helemaal niet. Zijn carrière staat prima op de rit en het maken van muziek is voor de Amerikaanse soultroubadour van een zelfde noodzaak als ademen en eten. Met de tweede Save Our Soul wil Broussard iets teruggeven aan de maatschappij en zodoende komt het overgrote deel van de opbrengsten van het album ten goede aan organisaties die zich inzetten om armoede de wereld uit te helpen. Een nobel doel, daadwerkelijk ‘soul with a mission’, waarvoor Broussard volgens de liner-notes voortaan ieder jaar een Save Our Soul-album op gaat nemen.

Als de kwaliteit daarvan net zo is als dit tweede deel, staat de liefhebbers nog veel aangenaam luisterplezier te wachten. Op deze schijf twaalf tracks uit de jaren ‘50 en ‘60, waar Broussard met zijn raspende, donkerbruine stem perfect mee in zijn element is (en waarvan Cry To Me er in twee versies op staat), en een eigen compositie (Fool For Your Love) die naadloos aansluit. Hij blijft op vrolijke uptempo-nummers als Baby Workout (bekend van Jackie Wilson) en Twistin’ The Night Away (Sam Cooke) redelijk dicht bij de originele versies, waar hij elders een heel duidelijk eigen stempel drukt, zoals in het door Stevie Wonder oorspronkelijk opgenomen I Was Made To Love Her. Door Broussards veel lagere stemgeluid, krijgt deze nieuwe versie een meer melancholische twist mee.

Die stem komt hoe dan ook het best tot zijn recht in de meer mijmerende en ingetogen nummers. De Otis Redding-klassieker These Arms Of Mine bijvoorbeeld, waarin Huey Lewis vocaal bijspringt. Of het origineel door Aretha Franklin opgenomen Do Right Woman, Do Right Man. Juist omdat hij hier de vocalen van een vrouw overneemt, krijgt de broeierige soulsong een extra laag. Mooi gearrangeerd ook, met de subtiele blazers die heel passend niet te prominent in de mix zitten.

Als je een puntje van kritiek zou moeten leveren, is het dat de liedjeskeus in vergelijking met het eerste deel niet heel spannend is. Dit zijn vrijwel allemaal nummers die zelfs mensen die niet van soul houden kunnen meezingen omdat het grote hits zijn geweest. Dit waar het eerste deel heel nadrukkelijk uitnodigde om ook eens voorbij de hits te kijken. De uitvoering van de nummers is echter vlekkeloos en de brede toegankelijkheid is met het oog op het goede doel natuurlijk ook een prima zet. Sympathieke release.

Marc Broussard – Save Our Soul II – Soul On A Mission

 1. Cry To Me
 2. Do Right Woman, Do Right Man
 3. Baby Workout
 4. Twistin’ The Night Away
 5. These Arms Of Mine (feat.Huey Lewis)
 6. What Becomes Of The Broken Hearted
 7. I Was Made To Love Her
 8. In The Midnight Hour (feat. J.J. Grey)
 9. Hold On, I’m Coming
 10. It’s Your Thing
 11. Fool For Your Love
 12. Cry To Me (acoustic)
 13. Sunday Kind of Love
 14. Every Tear


 1. Cry To Me
 2. Do Right Woman
 3. Baby Workout
 4. Twistin' The Night Away
 5. These Arms Of Mine
 6. What Becomes Of The Brokenhearted
 7. I Was Made To Love Her
 8. In The Midnight Hour
 9. Hold On, I'm Comin'
 10. It's Your Thing
 11. Fool For Your Love
 12. Cry To Me [Acoustic]
 13. Sunday Kind Of Love
 14. Every Tear