×

Recensie

14 juni 2016

Marble Sounds

Tautou

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Zeal Records

Tautou Marble Sounds Alternative 4 Marble Sounds – Tautou Written in Music https://writteninmusic.com

De derde plaat van Marble Sounds verscheen eerder dit jaar op cd en is nu ook op vinyl verkrijgbaar. Het label Zeal, dat vanuit Leuven al jaren stevig aan de weg timmert, heeft met de band rond Pieter van Dessel een stevige troef in handen. De groep had in 2013 een hitje met het sfeervolle popliedje Leave A Light On maar is veel meer dan dat. Zoveel bewijst men wel op deze laatste plaat.

Dat de band zich door cinema laat inspireren blijkt wel uit de titel; Tautou is vernoemd naar actrice Audrey Tautou, die als Amélie Poulain internationaal succes boekte. Ook de muziek van Marble Sounds, met meer ruimte dan voorheen voor strijkers en piano, heeft cinematografische kwaliteiten. De wat gezwollen opener The Ins And Outs kent wellicht iets te veel pathetiek maar hierna is het even pakkende als onderkoelde The First Try een eerste hoogtepunt. Ook hier weer ruimte voor strijkers en piano. Het warme, door fluit verfraaide K.V. mag er ook wezen. Pieter van Dessel blijft als zanger ingetogen maar dat past de muziek goed.

Marble Sounds werd al met Elbow en Death Cab For Cutie vergeleken. Dat is niet zo vreemd maar ook de naam Mogwai speelt soms even op bij het beluisteren van Tautou en dan met name bij de mooie postrocktrack Present Continuous. Het is het begin van een sterke reeks songs: Tout Et Partout, een tweetalige duet met zangeres Renée Sys is een prettige mix van trip hop, pop en lounge en een fijn hoogtepunt. De aan Jacqueline Roque (vrouw van Picasso) opgedragen tracks Roque en These Paintings Never Dry vormen een mooi tweeluik. Laatstgenoemde is een ballad met hitpotentie die treffend afsluit: ‘These paintings never dry / These sounds will never die out / You will always be around’.

Op (How It’s Going To) End komen tot slot alle ingrediënten die van Tautou een mooi album maken nog even samen: sfeerrijke strijkers en piano creëren wederom een fraai soort dramatiek die door Van Dessel van gepaste, stemmige zang wordt voorzien. Tautou is dan ook een van de betere platen die recentelijk in België uitkwamen. En die oogst was al niet misselijk.  1. The Ins And Outs
  2. The First Try
  3. K.V.
  4. Set The Rules
  5. Present Continuous
  6. Tout Et Partout
  7. Roque
  8. These Paintings Never Dry
  9. Ten Seconds To Count Down
  10. (how It's Going To) End