×

Recensie

Roots

10 juli 2019

Mara Levine

Facets Of Folk

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Facets Of Folk Mara Levine Roots 3.5 Mara Levine – Facets Of Folk Written in Music https://writteninmusic.com

De titel geeft het al aan, de derde langspeler van Mara Levine is weerom opgebouwd met een bloemlezing folk die het verleden verbindt met hedendaags werk. Evenals bij haar bezigheden als  juwelen ontwerpster gaat de zangeres uit Jersey daarbij nauwgezet te werk met ondersteuning van bevriende muzikanten zoals Andy Leftwith, Bob Harris en de alomtegenwoordige snarenman John Guth.

Er wordt overigens bijzonder sterk geopend met het op sprankelende bluegrasstonen huppelende  Reap What You Sow. De interpretatie van Hey, Thats No Way to Say Goodbye groeide uit de samenwerking met Caroline Cutroneo die dat nummer van Leonard Cohen eerder met Levine op het podium bracht. In Tree of Life horen we Cutroneo terug, samen met Hillary Foxsong  steunt ze Mara’s loepzuivere heldere zang die refereert naar de verrichtingen van illustere folkdiva’s zoals JoanCollins en Joan Baez.

In het meer recente Be The Change en het door Si Kahn aangeleverde Upstream, een aanklacht tegen de verwoesting van natuurgebieden in Alaska door inhalige mijn-exploratie klinkt het sociaal engagement sterk door. Daarnaast zijn er ook prachtige ingetogen passages Taladh Chriosda is op Christ Child’s Lullaby gebaseerd, de uit 1854 daterende hymne werd in Schotse  folk milieus geadopteerd. Mary brengt het als ode aan haar oudste zoon met hulp van het harmony trio Gathering Time. Het van Bill Staines afkomstige Child of Mine is een teder duet met Josh Joffen.

In het afsluitende gedeelte huist nog bijzonder aangenaam  luistervoer, The Moment Slipped Away is een meeslepende, op prachtig strijkerswerk evoluerende, ballade van Christine Lavin. Gordon Lightfoot en Paul Simon creëerden tijdloos poëtisch songwerk, de wonderlijke reprises van Mara Levine tonen dat nog eens onmiskenbaar aan in deze verfijnde folkcollectie. 1. You Reap What You Sow
 2. Daughters And Sons
 3. Hey, That's No Way To Say Goodbye
 4. Tree Of Life
 5. A Perfect Rose
 6. Be The Change
 7. By My Silence
 8. Taladh Chriosda
 9. Child Of Mine
 10. Upstream
 11. The Moment Slipped Away
 12. Bitter Green
 13. Song For The Asking