×

Recensie

World

04 november 2021

Manu Delago

Environ Me

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: One Little Independent

Environ Me Manu Delago World 3.5 Manu Delago – Environ Me Written in Music https://writteninmusic.com

Wat is de hang toch een bijzonder mooi muziekinstrument. Het blikken pannengeluid heeft het zomerse exotische opzwepende van de Caraïben, maar roept ook het doordringende diep mediterende aardse gevoel op. Dat zal de uit Oostenrijk afkomstige percussionist Manu Delago ook gedacht hebben, daarom kiest hij voor een verbreding en koppelt hij de drum aan de helende kracht van de natuur. Deze basis is een prachtig uitgangspunt, waar flink op voortgeborduurd kan worden, al loopt Manu Delago het risico te verzanden in suffe geitenwollen hippie ideologie.

De in Tirol geboren musicus volgt een breed scala aan opleidingen. Op zestienjarige leeftijd is hij al een geliefd sessiedrummer. Drie jaar later gaat hij zich specialiseren in de handpan en groeit uit tot een veelgevraagde muzikant en deelt het podium met het geliefde nu jazz gezelschap The Cinematic Orchestra en eigenzinnige duizendpoot Björk. Het mag wel duidelijk zijn dat deze dertiger is opgegroeid met de rond de eeuwwisseling populaire drum-‘n-bass breakbeats. Deze dansinvloeden weet hij op wonderbaarlijke wijze te mengen met klassiek geschoolde klanken en meer expressieve percussie uitspattingen.

Het klimaat en het broeikaseffect vormen dus de belangrijkste drijfveren op de verrassend dansbare elektropop van Environ Me. De milieubewuste Manu Delagno wil hiermee de boodschap overbrengen dat men zuinig moet zijn op onze groene planeet, die aan het veranderen is in een asgrauwe onomkeerbare wereld. Die kinderlijke onschuld symboliseert het langzaam voort wiegende Acoustic Aviation, het nieuwe leven openbaart zich als de eeuwigdurende winterslaap voorbij is.

Het door vogelgeluiden omgeven FaunaSauna is een prachtig eerbetoon aan Moeder Aarde, die als Isobel Cope goedkeurend nederdaalt in het berustende Footsteps. De natuur stelt zich open en deelt zijn geheimen met de luisteraar. Voorzichtig bibberend schuiven de dierlijk klinkende trompetten opzij om plaats te maken voor een explosieve ritmische geluidsregen van Interference, die later nog overtroffen worden door de anarchistische industrial Stahlmusik van het aan Einstürzende Neubauten memorerende Autoshred.

Een onvoorspelbaar gedurfd onsamenhangend geheel, met adembenemende hoogtepunten maar ook een paar tenenkrommende miskleunen. De inheemse rust die de klankschalen in Liquid Hands oproepen wordt ruw verstoord door dreigende jungle en verknipte Aphex Twin techno. Die geniale Richard David James gekkigheid komt hier niet volledig tot zijn recht. ReCycling gaat nog een stapje verder. Futuristische krautrock wordt ruw verstoord door foute Edelweiss hoempa carnavalsdeuntjes. Een komisch bedoelde knipoog naar de geboortegrond van Manu Delagno? Laten we het daar maar op houden. Pattern Pulse Popcorn hypnotiseert met een prachtig trance intro wat vervolgens mond snoerend de vernieling in gewerkt wordt door keihard toeslaande druppelende sample terreur.

Het filmische Transformotion bouwt in spirituele new age dromerigheid op om uiteindelijk ten onder te gaan in de vernietigende grote voetstappen van de mens. De schoonheid van het micro-organisme verdwijnt in de verdrukking van de onwetende wandelaar die goedbedoeld de omgeving in zich opneemt. Waterige strelende harpaanrakingen Curveball weerkaatsten in de weerspiegeling van eighties zure regen acid house. De rondrazende stormvloed van Trees for the Wood geeft het universele toekomstbelang weer. Bomen blijven de hoofdleverancier van zuurstof, zonder kunnen we niet leven. Heel cliché en zweverig allemaal, maar absoluut waar. 1. Interference
 2. Liquid Hands
 3. Transformotion
 4. Curveball
 5. ReCycling
 6. Autoshred
 7. Pattern Pulse Popcorn
 8. FaunaSauna
 9. Trees for the Wood
 10. Emberplay
 11. Acoustic Aviation
 12. Footsteps