×

Recensie

Jazz

30 januari 2019

Mansur Brown

Shiroi

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Black Focus Records

Shiroi Mansur Brown Jazz 4 Mansur Brown – Shiroi Written in Music https://writteninmusic.com

Die Britse jazz blijft maar imponeren. Nu weer met Shiroi, het debuutalbum van de jonge gitarist Mansur Brown dat verschijnt op Black Focus Records, het platenlabel van Henry Wu, het alias van Kamaal Williams, de helft van het zo succesvolle Yussef Kamaal.

Mansur Brown speelde mee op het zeer succesvolle Yussef Kamaal debuutalbum Black Focus. En ook live speelde hij mee in de band ondanks het feit dat die halverwege de tour uit elkaar viel. Zowel Williams als Dayes, in felle muzikale strijd verwikkeld, bleven vervolgens afzonderlijk optredens doen onder de naam Yussef Kamaal maar je wist nooit van tevoren wie je als leider van de band zou zien en welke muzikanten hij mee had. Brown bleef overigens met beide meespelen.

Met Shiroi maakt Brown nu zijn debuut en het is een zeer fraaie geworden. Natuurlijk hadden we van hem iets moois kunnen verwachten. Zijn spel op Black Focus en ook live was al geweldig en voor degenen die meer van hem willen weten, check ook even de Abbey Road opnamen die hij samen met Yussef Dayes, bassist Rocco Palladino en toetsenman Alfa Mist maakte van Love Is The Message. Geweldig.

Shiroi is een rijk geschakeerd album waarop Brown flink de ruimte neemt zijn gevarieerde spel te laten horen. Met een basis in de souljazz voorzien van dikke vleugen funk, hiphop, trap, jazz fusion en rock vindt de nog maar 21-jarige Brown zijn geweldige weg op de 11 tracks die het album kent. En hoe zijn talent ook door de groten gelijk gespot werd; hoe krijg je het voor elkaar om Thundercat bas en Robert Glasper toetsen op je debuut te laten spelen?

Shiroi is een album met een heel warme ziel die een hele groot talent laat horen. Net als alle jonge souljazzgitaristen beïnvloed door George Benson pakt hij net zo gemakkelijk door met een losse reverb stijl die Hendrix’ spel zo markeerde. Het is een ongepolijst album ook dat verrassend avontuurlijk is. Dan weer ingetogen (de titeltrack) dan weer vol op de groove (Black South, Simese) en immer gloedvol en ambitieus.

Shiroi bevat elf bedwelmend goede tracks die een heel groot talent naar boven brengen. Een talent dat de opmars van de Britse jazz een nog grotere boost geeft. 1. The Beginning
 2. Shiroi
 3. God Willing
 4. Me Up
 5. Mashita
 6. Back South
 7. Flip Up
 8. Simese
 9. Straight To The Point
 10. Motions
 11. Hands Tied