×

Recensie

Alternative

13 april 2018

Manic Street Preachers

Resistance is Futile

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Resistance is Futile Manic Street Preachers Alternative 4 Manic Street Preachers – Resistance is Futile Written in Music https://writteninmusic.com

Ze kunnen in een best breed spectrum muziek maken die mannen van Manic Street Preachers, maar als ze breeduit gaan rocken blijven ze toch het meest onweerstaanbaar. Resistance is Futile, hun 13de album, bewijst dat eens te meer.

Het persbericht dat ze met Resistance is Futile (prachtige albumtitel ook weer) weer terug zouden keren naar de ‘widescreen’ sound van wereldwijde doorbraak Everything Must Go (1996) was een voorspelbare en gemakzuchtige. Die ambitieuze, lekker vette sound hebben ze al vanaf hun debuut Generation Terrorists (1992) en is hun onbetwiste handelsmerk. En het dramatische verlies van tweede gitarist Richey Edwards in 1995 hebben ze opgevangen door hun sound nog meer power mee te geven, niet met het toevoegen van een nieuwe gitarist. Een album van Manic Street Preachers draai je dan ook niet op de achtergrond, daar moet volume op….het liefst met de ramen open.

Weinig bands die zo’n dikke sound ook met heel goede songs weten te combineren. En natuurlijk hebben ze in James Dean Bradfield de geweldige zanger die zowel ingetogen kan zingen als heerlijk uitbundig de refreinen naar absolute anthems kan tillen (luister naar de 5 sterren verzamelaar National Treasures en je weet wat ik bedoel…). En hij weet zijn gitaarwerk daar perfect op aan te sluiten met breed uitgesmeerde gitaarmuren en heerlijke solo’s die echt de songs verrijken. En Nicky Wire blijft de energieke bassist die de band, door zijn teksten, de intelligentie en bijzondere uitstraling meegeeft. Sean Moore is het baken van de band met zijn slimme en dynamische drumwerk.

Al ruim 30 jaar zijn de Manics actief en er zijn maar weinig inzakkers in hun imposante oeuvre te vinden. Altijd weer die schijnbaar onuitputtelijke energie die hun songs vanaf het allereerste begin zo kenmerkt. Ook dit nieuwe album Resistance is Futile, de opvolger van Futurology van bijna 4 jaar terug, heeft weer die fijne overtuigingskracht. Overweldigend geproduceerd door Dave Eringa, de man die helemaal snapt waar de band om draait, hebben de mannen weer handenvol aanstekelijke en muzikaal fijn doordachte songs aan de tapes toevertrouwd.

De eerste single International Blue was daarin al een prima voorteken. Weer zo’n vintage MSP song gelardeerd met zo’n super aanstekelijke zanglijn en slimme tekst. Het was maar een voorbode zo blijkt nu. Zet het nieuwe album op en laat je gelijk wegblazen door het geweldige People Give In. Het is een overweldigende song die er gelijk heerlijk op inbeukt met zijn rijke arrangement en melodie. Onvervalste MSP klassieker in spé. International Blue sluit daar dan naadloos op aan. Wat een fantastische gitaarpartij ook weer en door Bradfield zo overtuigend gezongen als je maar van een zanger kunt verwachten. Nou ja, we weten het al wat langer natuurlijk: Bradfield is zo’n zanger die elke song naar een nog hoger niveau kan doorpakken.

Resistance is Futile staat weer vol onweerstaanbare MSP songs. De fascinerende energie die de band na 30 jaar nog steeds in zich herbergt kun je bij MSP met recht een heilig vuur noemen. Luister toch ook weer eens naar dat gitaarwerk in het indrukwekkende Liverpool Revisited (een hartbrekende ode aan de slachtoffers van de tragedie in het Hillsborough voetbalstadion in 1989). Bradfield speelt zo vol overtuiging en zet zijn solo zo schijnbaar nonchalant neer, tegelijk zo weergaloos doeltreffend. En ook songs als Sequels Of Forgotten Wars (alleen die titel al…), het super catchy Hold Me Like A Heaven, het riff gedreven Broken Algorithms en het met zangeres The Anchoress gezongen Dylan & Caitlin (over Dylan Thomas) zijn weer tijdloze Manic klassiekers.

Ongelooflijk dat de Manics na ruim 30 jaar nog steeds zo super gedreven en overtuigend klinken. Resistance is Futile is een indrukwekkend tegelijk hartverwarmend album. 1. People Give In
 2. International Blue
 3. Distant Colours
 4. Vivian
 5. Dylan & Caitlin
 6. Liverpool Revisited
 7. Sequels Of Forgotten Wars
 8. Hold Me
 9. Like A Heaven In Eternity
 10. Broken Algorithms
 11. A Song for The Sadness
 12. The Left Behind