×

Recensie

Soul / Hiphop

16 augustus 2012

Manhattan Soul Volume 2

Manhattan Soul Volume 2

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Kent Soul

Manhattan Soul Volume 2 Soul / Hiphop 4 Manhattan Soul Volume 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Op het tweede deel uit de serie Manhattan Soul vinden we een uitstekende selectie van het muzieklabel Musicor en haar twee zustermaatschappijen Sceptor en Ward, allen uit New York.

Hoewel de nadruk bij Musicor vooral lag op pop en country, met onder meer George Jones en Gene Pitney in de gelederen, bleef men zich in de jaren 1961-1974 eveneens op soul richten. Dit resulteerde overigens niet in veel commerciële successen. Op nummers van Tommy Hunt, Platters en Inez & Charlie Foxx na, bereikten de singles zelden de R&B hitlijsten en de Hot 100.

Toch staat dit door Ady Croasdell (oprichter van Cleethorpes Northern Soul Weekender) gecompileerde album bol van de pakkende kwaliteitssoul. De drie labels uit New York konden namelijk putten uit de beste arrangeurs, muzikanten en achtergrondzangeressen uit de ‘ Big Apple’, waaronder Van McCoy, Garry Sherman en Bert Keyes.

24 zeer gevarieerd klinkende en korte soulnummers schallen uit de boxen. Porgy & The Monarchs trappen af met het catchy That Girl en vanaf de eerste klanken van het album is het volop genieten geblazen. Zo laat Freddie Hughes op I Gotta Keep My Bluff In horen hoe je een falsetstem optimaal gebruikt en komen we erachter dat er naast de ons bekende zusjes Klemann nog een soulvolle Lois Lane bestaat (maar dan zonder de puntjes op de i). Ongetwijfeld is dat ook de reden dat het Nederlandse Loïs Lane in de Verenigde Staten bekend staat als Lois L. Daarnaast is Lou Lawton ouderwets op dreef in Knick Knack Patty Wack, laat Billy T Soul op niet mis te verstane wijze weten wie je moet bellen voor een goede coulant en toont Shep Grant zich een ware ‘ crooner’ in het prachtige You Found My Lonely Heart A Home. Voordat The Premiers de verzameling waardig afsluiten met een lied over een eenzame weerman komen er nog vele andere oude soulklassiekers langs van bands met obscure namen als The Catalinas en The Masqueraders. Het zal voor Ady Croasdell heerlijk graven geweest zijn in de archieven van deze New Yorkse labels. Het levert in ieder geval een erg fijne verzameling op! 1. Porgy & The Monarchs - That Girl
 2. Tommy Hunt - New Neighborhood
 3. Freddie Hughes - I Gotta Keep My Bluff In
 4. Will Hatcher - Who Am I Without You Baby
 5. Ed Bruce - I'm Gonna Have a Party
 6. The Inspirations - Kiss And Make Up
 7. Irma & The Fascinators - Lost Love
 8. Lois Lane - No Jealous Lover
 9. Lou Lawton - Knick Knack Patty Wack
 10. Billy T Soul - Call On Billy
 11. Benny Gordon & The Soul Brothers - Horsin' Around
 12. The Masqueraders - I Don't Want Nobody To Lead Me In
 13. Joe Perkins - Runaway Slave
 14. The Soul Brothers - The Parade Of Broken Hearts
 15. Shep Grant - You Found My Lonely Heart A Home
 16. Jimmy Radcliffe - Deep In The Heart Of Harlem
 17. Roscoe Robinson - Lonesome Guy
 18. Big Maybelle - How Do You Feel Now
 19. Nella Dodds - I Just Gotta Have You
 20. Something New - You Babe
 21. The Catalinas - Who Knows Better
 22. Jerry Tiffe - Hey Watcha Doin'
 23. Chris Bartley - A Man, A Woman
 24. The Premiers - Lonely Weatherman