×

Recensie

Alternative

12 juni 2020

Man Man

Dream Hunting in the Valley of the In-Between

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

Dream Hunting in the Valley of the In-Between Man Man Alternative 3.5 Man Man – Dream Hunting in the Valley of the In-Between Written in Music https://writteninmusic.com

Onder leiding van pianist, gitarist en vocalist Honus Honus (aka Ryan Kattner) is de Amerikaanse band Man Man al jaren lastig in een hokje te duwen. Op zijn wildst klinkt het alsof Koekiemonster van Sesamstraat opeens heeft geleerd piano te spelen en onderweg stiekem een achtergrondkoortje van losgeslagen kleuters meeneemt , een stel holbewoners op percussie en een verkouden blazers-sectie om het af te maken. Zo wild gedroeg Kattner zich echter al jaren niet meer en een hiatus vanaf 2013 deed af vragen: is het surrealistische sprookje van rariteitenkabinet Man Man uit?

Nee dus, bevestigt nu nieuwe worp: Dream Hunting in the Valley of the In-Between. Na een film-noir achtig intro die de chaotische start van Cloud Nein inleidt krijgen we vooral een heel tijdje bombastische piano punk voor de kiezen waar The Dresden Dolls trots op zouden zijn geweest. Kattner zet daarbij zijn meest soulvolle stem op. Het resultaat is heerlijk catchy en vooral krachtig. Echt vreemd wordt het pas op Goat, waar blazers de track Oosterse invloeden geven, terwijl hij verhaald over de tragedie van een vrouw die salmonella krijgt nadat ze gebeten is door een geit, maar ondertussen is er nergens een dokter te bekennen.

Vanaf dat moment komen invloeden van fanfaremuziek, honky-tonk country, jazz bar-rock, surfpop en musicals voor de kiezen. “I wanted to write you the prettiest song in the world. But I got distracted…So I didn’t” klinkt het in The Prettiest Song in the World. Een statement dat uit de mond van veel vocalisten flauw en afgezaagd had geklonken.hier hoort het er gewoon bij en past het precies.

Man Man klinkt op dit album gestroomlijnder, krachtiger, bombastischer, toegankelijk en vaak gewoon heerlijk catchy. De freakshow van vroeger is wat naar de achtergrond verdwenen, maar dit betekent niet dat het opeens een “normale” band is geworden. Het staat bol van de tragikomische verhalen, carnavaleske muzikale wendingen, uiteenlopende flirts met subgenres en vooral veel energie. Nog steeds lekker vreemd, gelukkig. 1. Dreamers
 2. Cloud Nein
 3. On the Mend
 4. Lonely Beuys
 5. Future Peg
 6. Goat
 7. Inner Iggy
 8. Hunters
 9. Oyster Point
 10. The Prettiest Song in the World
 11. Animal Attraction
 12. Sheela
 13. Unsweet Meat
 14. Swan
 15. Powder My Wig
 16. If Only
 17. In the Valley of the In-Between (