×

Recensie

Rock

21 juni 2021

Mammoth WVH

Mammoth WVH

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Ex1 Records

Mammoth WVH Wolfgang van Halen Mammoth WVH Rock 3.5 Mammoth WVH – Mammoth WVH Written in Music https://writteninmusic.com

Ga er maar aanstaan. Je vader wordt beschouwd als een muzikaal genie en vernieuwer. Zijn band maakte een van de meest baanbrekende albums in de popmuziek. Je smaakte zelfs het genoegen om een tijdje in pa’s band mee te spelen en dan sta je plotsklaps op eigen benen.

Als kind wist Wolfgang van Halen al dat hij later muzikant wilde worden. Hij leerde drummen, bas en gitaar spelen en groeide op met een vader en oom (Alex van Halen) die hem aanmoedigden. De voorbije vijf jaar sleutelde Wolfgang aan zijn debuutalbum in de 5150 studio die zijn vader thuis bouwde in de jaren tachtig. Geïnspireerd door Dave Grohl besloot hij alles zelf te doen; gitaar en bas spelen, drummen en ook zingen. Ook de productie nam hij voor zijn rekening al kreeg hij wel wat hulp van Michael “Elvis” Baskette. Een dergelijke aanpak brengt natuurlijk risico’s met zich. Je hoort immers niet of nauwelijks andere andere meningen en vaart blind op je eigen ideeën. Het perspectief van andere muzikanten of een onafhankelijk producer laat je juist de beperkingen van je eigen perspectief zien.

Onlangs was het dan eindelijk zover en verscheen zijn solodebuut onder de naam Mammoth WVH, een knipoog naar pa’s band voordat die werd omgedoopt naar Van Halen door David Lee Roth. De muziek lijkt niet op Van Halen en dat is maar goed ook want de kans dat Wolfgang dat niveau gaat halen is nihil. Waar lijkt het dan wel op? Welnu, een paar nummers lijken op Goo Goo Dolls en het latere werk van Rick Springfield, andere lijken meer op Creed, Stone Temple Pilots en Shinedown. Hoewel geen enkel nummer tegenvalt, kan het album mij maar matig boeien. Zoekend naar oorzaken kom je al snel uit bij de dichtgemetselde geluidsmuur (het ademt niet) en de vlakke zang, maar het is toch wat anders. De muziek zuigt de energie uit je lijf. Hoe anders was dat bij muziek van Van Halen waar je juist energie van kreeg. Het is me niet eenmaal gelukt om het album integraal te beluisteren, na vier of vijf nummers haak ik af. De nummers die eruit springen zijn Don’t Back Down (met leuke videoclip), Distance (de ode aan Edward) en Resolve, een “mix” van Matchbox 20 en Nickelback.

Mammoth WVH richt zich op een jong rockpubliek en dat lijkt me gezien de leeftijd van Wolfgang (30) een goede zet. Natuurlijk opent zijn achternaam deuren die voor anderen gesloten blijven, maar hij zal zich toch moeten gaan bewijzen. In 2022 gaat hij als support mee op de stadiontournee van Guns N’ Roses door Noord-Amerika. Een mooie vuurdoop voor Wolfgang en zijn band. 1. Mr. Ed (3:44)
 2. Horribly Right (3:39)
 3. Epiphany (4:28)
 4. Don’t Back Down (3:45)
 5. Resolve (5:03)
 6. You’ll Be the One (3:01)
 7. Mammoth (4:30)
 8. Circles (3:58)
 9. The Big Picture (3:15)
 10. Think It Over (3:55)
 11. You’re to Blame (4:06)
 12. Feel (3:57)
 13. Stone (6:33)
 14. Distance (4:12)