×

Recensie

Jazz

02 november 2017

Positie 13 Jaarlijst 2017

Mammal Hands

Shadow Work

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Shadow Work Mammal Hands Jazz 4.5 Mammal Hands – Shadow Work Written in Music https://writteninmusic.com

Wat blijft het toch fijn om een band te horen die met elk album maar beter en beter wordt. Met hun derde album Shadow Work zet Mammal Hands hun zegetocht voort.

De muzikale groei van het uit Norwich afkomstige trio was niet alleen op hun geweldige tweede album Floa uitstekend te horen maar juist ook bij hun liveoptredens die daarop volgden. Hun sound bleek elk optreden aan diepte te winnen. Ongrijpbaar als ze zijn met die zo opvallende combinatie van piano, sax/klarinet en drums bleken ze live hun sound verzwaard te hebben met flink wat meer bas bij de aanslag op de linkerkant van de vleugel.

Mammal Hands heeft in de broers Jordan (sax/klarinet) en Nick (piano) Smart een onweerstaanbare ruggengraat. Waar Nick de muzikale lijn uitzet vult Jordan met rijk spel de melodie in, dan weer volgend dan weer improviserend, waarmee hij de compositie de andere kant opduwt. Drummer Jesse Barrett duwt met zijn enerverende spel de composities naar de electronic kant waardoor die overweldigende tegelijk oorspronkelijke Mammal Hands sound ontstaat.

Voor Shadow Work kregen ze van hun platenlabel Gondwana Records de vrije hand. ‘Bepaal zelf het moment van opnemen en doe de productie maar zelf ook’. Niemand die beter weet hoe de band moet klinken dan zijzelf, zoveel hebben hun live optredens wel bewezen. Het levert met Shadow Work het beste album op dat het trio tot nu toe maakte. De sound is prachtig uitgekristalliseerd met precies de juiste toevoegingen om het geheel nog wat dikker te maken.

Op albumopener Black Sails, de eerst vrij gegeven track van het nieuwe album, was al optimaal te horen dat band grote muzikale stappen aan het maken was. Die strijkers, in de bandsound verstopt, gaven de compositie iets episch extra’s mee. Ook op Boreal Forest hoor je die onderlaag die de sound net wat voller maakt. Als ze aan het einde nog wat dieper uitbouwen al helemaal. Dat gebeurt al net zo overweldigend op Three Good Things, die met de inbreng van tabla tot een prachtige climax uitbouwt. De nieuwe, vollere sound laat zich al helemaal horen in het onweerstaanbare, absolute briljante Living Frost (wat een magistrale akkoordveranderingen steeds) waarin ze met een vleug strijkers een overweldigend gevoel creëren.

Ook op tracks als Straight Up Raining hoor je hoe fascinerend de muzikanten gegroeid zijn. Niet alleen is hun spel nog rijker geworden en weten ze nog beter wat ze kunnen en durven maar juist ook binnen het bandgeluid weten ze zo ontzettend goed wat nodig is. Luister naar een track als Transfixed en hoor waar de band de komende jaren nog meer naartoe zal gaan. Dit is wat het samensmelten van jazz en electronic zo super interessant maakt. Met geweldig (samen)spel laag over laag opgebouwd, naar een dikke climax doorgeduwd en daar dan lekker op doorgaan tot de trance vanzelf voelbaar wordt. Wat wordt er geweldig gemusiceerd met absoluut geweldig drukwerk en prachtige melodieversmeltingen van de broers Smart. Wat een ongelooflijke prachttrack!

Shadow Work is een album om je heerlijk in onder te dompelen. Helaas maar tien tracks (we hadden er veel meer willen hebben) maar allemaal vol kleur en sfeer. Het album bouwt ook prachtig op. Vanaf de albumopener Black Sails stijgen de tracks boven elkaar uit om met het fraai ingetogen, alleen door piano en wat fraaie effecten gekleurde, Being There super sfeervol af te sluiten.

Shadow Work is een fascinerend album dat zich met elke luisterbeurt dieper in je hart nestelt. Het wordt nu echt tijd dat de hele wereld Mammal Hands gaat leren kennen. Zoveel talent mag niet voor een kleine groep liefhebbers blijven.  1. Black Sails
  2. Wringer
  3. Boreal Forest
  4. Solitary Bee
  5. Three Good Things
  6. Living Frost
  7. Near/Far
  8. Straight Up Raining
  9. Transfixed
  10. Being Here