×

Recensie

Jazz

03 juni 2016

Mammal Hands

Floa

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Floa Mammal Hands Jazz 4 Mammal Hands – Floa Written in Music https://writteninmusic.com

Heerlijk om een band te horen die volop progressie vertoont. Het uit Norwich afkomstige trio Mammal Hands doet dat optimaal op hun nieuwe, tweede album Floa.

Het is al bijna twee jaar geleden dat het opvallende debuut Animalia verscheen van Mammal Hands. Het zeer opvallende jazztrio dat in saxofonist/klarinettist Jordan Smart, pianist Nick Smart en drummer Jesse Barrett een erg interessante opzet kent. Het album verscheen op Gondwana Records, het platenlabel van Manchester-trompettist Matthew Halsall, dat door het meesterlijke V2.0 van GoGo Penguin volop in de belangstelling kwam te staan. Animalia vond dus al snel een weg naar een breed en super geïnteresseerd jazzpubliek. Voor het trio bleken de vele concerten die ze als voorprogramma van het snel en groots doorbrekende GoGo Penguin gaven, de juiste springplank om veel live ervaring op te doen en nog veel beter te worden.

Dat Mammal Hands nu op eigen kracht voort kan bewijst hun tweede album Floa in alle facetten. De sound van de band is veel beter uitgekristalliseerd en de mannen spelen niet alleen beter maar voelen elkaar ook nog eens veel beter aan. De composities bieden daarnaast lekker veel ruimte om dat ook op het persoonlijk niveau te laten horen. Dat de drive and force van de mannen van GoGo Penguin van invloed op de composities is geweest is ook een duidelijke aanwinst in het bandgeluid. Het maakt Floa een uitzonderlijk album dat muzikaal divers, spannend en innemend klinkt.

De groei die het trio doorgemaakt heeft is gelijk al optimaal in de ijzersterke openingstracks te horen. Quiet Fire en vooral het meesterlijke Hillum zijn prachtige, lekker uitdagende composities die een uitstekend spelend trio laten horen in een erg fraai helder klinkend bandgeluid. Dat Jordan Smart met zijn vele sessiewerk binnen de Gondwana Orchestra (de band van Halsall) een enorme muzikale groeispurt heeft gemaakt is al gelijk vanaf de eerste tonen overduidelijk te horen. Zijn getalenteerde kompanen hebben besloten om net zo hard te werken en datzelfde fraaie niveau te halen. De openingscomposities leggen de lat gelijk hoog voor de rest van het album maar gelijk al met Hourglass maken de mannen van Mammal Hands duidelijk dat ze de muzikale groei een geheel album kunnen vasthouden. Waar ze getuige composities als Think Anything, In The Treetops, het van een Arabische flow voorziene Kudu en de prachtafsluiter Shift, dan ook volledig in slagen.

Mammal Hands is een trio met een specifiek geluid. Heerlijk om piano, drums en saxofoon/klarinet in een zo prachtige balans te horen zonder een bas te missen. Slim hoe de band met de lage tonen op hun instrumenten zo omgaat dat dit niet opvalt. Daarbij weet Nick Smart met slim en rijk schakelend pianospel en broer Jordan, door de sax en klarinet steeds in de juiste compositie in te zetten, de aandacht volop vast te houden. De al net zo prominent in het bandgeluid aanwezige Barrett heeft zich al net zo snel tot een uitstekende en lekker divers spelende drummer ontwikkeld. Een man die al net zo goed in dienst van de sterke melodieën van piano en sax/klarinet kan spelen maar ook net zo gemakkelijk de ruimte pakt die de broers Smart hem geven. Floa bewijst optimaal dat we met Mammal Hands flink rekening moeten gaan houden.  1. Quiet Fire
  2. Hillum
  3. Hourglass
  4. Think Anything
  5. In The Treetops
  6. The Eyes That Saw The Mountain
  7. Kudu
  8. The Falling Dream
  9. Shift