×

Recensie

Jazz

08 september 2020

Mammal Hands

Captured Spirits

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Captured Spirits Mammal Hands Jazz 4.5 Mammal Hands – Captured Spirits Written in Music https://writteninmusic.com

Ze namen de tijd voor hun nieuwe album en dat is te horen. Captured Spirits, het vierde album van het uit Norwich afkomstige Mammal Hands, is een rijke aanvulling op hun oeuvre en tegelijk een mooie nieuwe stap in de ontwikkeling van de band.

Dat Mammal Hands altijd al een eigenzinnig sound heeft gehad komt zeker niet alleen doordat ze gloedvol jazz met electronic elementen vermengen maar juist ook door die spannende combinatie van piano, drums en sax/klarinet. Daarnaast ook volgens structuren werken waarbij ze vrije jazz in de logica van het opbouwen van electronic tracks verwerken.

De broers Jordan (sax/klarinet) en Nick (piano) Smart en Jesse Barrett (drums) zijn muzikaal flink blijven doorgroeien sinds ze hun eerste album Animalia (2014) afleverden. Dat is gelijk wat opvalt bij beluistering van Captured Spirits. De composities klinken weer zo mooi gelaagd als we ze van hen kennen maar het spel is strakker en rijker dan ooit tevoren.

Vooral doordat de drums van Barrett wat meer frontaal klinkt en hij daarbij de kans heeft gepakt zijn dynamische spel nog meer ‘push and drive’ mee te geven. Heerlijk hoe hij de broers Smart in het geweldige Late Bloomer opjaagt en het allerbeste uit hun spel laat halen. Wat een geweldige overrompelende compositie!

Wat vooral aan Captured Spirits opvalt is dat de sound van de band niet eerder zo helder en prominent werd uitgelicht. Echt elk instrument klinkt prominent en upfront waardoor de kracht van de band nog beter naar voren komt. Daarnaast spelen de muzikanten geweldig, beter dan we ze ooit hoorden. En het is fraai hoe Jordan met juist sax of juist klarinet de sfeer in de composities aanvoelt.

Ook zijn de composities op Captured Spirits de beste die ze tot nu toe schreven. Het door tabla gestuurde Versus Shapes, het geweldige Spiral Stairs, Riddle, Rhizome, Into Sparks (hoor Jordan en Jesse toch eens heerlijk los gaan) en de ingetogen albumafsluiter Little One behoren tot het allerbeste wat de band tot op heden liet horen. Juist ook in zo’n track als Rhizome laat het trio overduidelijk horen dat er nog veel rek in hun sound zit.

Captured Spirits is een album waar alles voor Mammal Hands op zijn plek lijkt te vallen. De pauze heeft hoorbaar effect gehad. De op de eerste drie albums gevonden sound wordt op dit album gedefinieerd en naar grootste hoogten doorgetrokken. Gefocust en met heel veel spelplezier vinden de mannen van Mammal Hands zich op Captured Spirits opnieuw machtig uit.

Waar ze met hun derde album Shadow Work de verwachtingen inlosten die ze met hun twee eerste albums opwekten, is Captured Spirits het beste album dat de mannen uit Norwich gemaakt hebben. 1. Ithaca
 2. Chaser
 3. Late Bloomer
 4. Versus Shapes
 5. Spiral Stair
 6. Floating World
 7. Riddle
 8. Rhizome
 9. Shoreless
 10. Into Sparks
 11. Little One