×

Recensie

Jazz

31 oktober 2018

Mammal Hands

Becoming EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Becoming EP Mammal Hands Jazz 4.5 Mammal Hands – Becoming EP Written in Music https://writteninmusic.com

Na hun prachtige derde album Shadow Work van vorig jaar, het album dat de doorbraak naar een grote publiek betekende, komt Mammal Hands nu met de Becoming EP.

En dat het trio uit Norwich alleen maar beter en beter wordt, wordt met deze EP wel heel duidelijk. Luister toch eens naar hoe Nick Smart in openingstrack Shimmer met zijn pianospel naar grote hoogte stijgt, een welhaast klassieke sfeer optrekt. Zijn prachtspel is de grote kracht van de compositie waarbij broer Jordan op sax fijne schaduwpartijen speelt en drummer Jesse Barrett de sfeer verrijkende percussie verzorgt.

Shimmer is de extensie van de introspectieve stukken die al op Shadow Work te vinden waren. Nick Smarts’ spel is warm en speels, eigenlijk gewoon hartverscheurend mooi in melodie en klank. Zijn broer en Barrett dienen in deze compositie in een prachtige bijrol.

Becoming, de lekker lange titeltrack van de EP, is weer zo’n verrukkelijke opbouwtrack Mammal Hands stijl. Superknap toch hoe ze steeds weer laag over laag opbouwen, aan een technotrack gelijk naar een climax duwen waarna de mannen ons na die verwachte climax nog één keer opduwen en magistraal eindigen. Becoming is één van de allerbeste tracks die Mammal Hands tot nu heeft gemaakt. Een compositie die maar weer eens genadeloos aangeeft wat de Britse jazz zo bijzonder maakt.

Ook derde en laatste track Refuge is van een grote schoonheid. Alles wat dit trio zo bijzonder maakt komt er weer grandioos in samen. Met een heerlijk emotievol spelende Jordan Smart in de hoofdrol. De in melancholische sferen opgetrokken pianopartij biedt de perfecte basis waarover Jordan maar weer eens kan laten horen wat een voortreffelijk saxofonist hij is geworden. En Barrett is de drummer die steeds weer met de juiste touches subtiel dan weer lekker dwars aansturend de composities verrijkt.

Ongelooflijk dat deze drie composities uit dezelfde sessies kwamen als waaruit Shadow Work werd samengesteld. Om uiteindelijk voor het album uit zoveel goede composities te moeten kiezen moet zowel een feest als een drama geweest zijn. Gelukkig hebben we nu de Becoming EP waarop een drietal van die ‘verloren’ composities staan. Composities die zo goed zijn als hun beste werk en het wachten op een nieuw album alleen maar spannender maken.  1. Shimmer
  2. Becoming
  3. Refuge