×

Recensie

Jazz

18 september 2014

Mammal Hands

Animalia

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Animalia Mammal Hands Jazz 4 Mammal Hands – Animalia Written in Music https://writteninmusic.com

Superspannend trio dat Mammal Hands! In de opzet van keyboards, drums en tabla en saxofoons hebben ze ook een uitzonderlijk geluid. Manchester en Gondwana Records maken opnieuw indruk.

Het was Gogo Penguin-bassist Nick Blacka die pianist Nick Smart, zijn saxofoon spelende broer Jordan en drummer Jesse Barrett, de mannen die samen Mammal Hands vormen, het eerst spotte en ze introduceerde bij Gondwana-baas Matthew Halsall. Nadat hij de eerste stukken had gehoord tekende hij hen gelijk.

De band werd geformeerd in Norwich in 2012 en begon daar aan een fraaie opmars over het gehele land. De door Indiase klassieke muziek beïnvloede ritmepatronen van Jesse (hij leerde daarnaast tabla spelen van de bekende leraar Sirishkumar) gecombineerd met door de Pharoah Sanders en DJ cultuur beïnvloede stijl van spelen van Jordan en de zowel door minimalist componisten (Terry Riley, Steve Reich) als de klassieke jazz beïnvloede Nick, brengt een zowel zeer aanstekelijk als divers geluid. Mammal Hands laat daarmee een frisse wind door de jazz gaan.

Matthew Halsall haalde het trio naar zijn 80 Hertz Studio en maakte daar met de mannen de opnamen zoals die nu te beluisteren zijn op Animalia. Het is een geweldig album geworden waarop de specifieke invloeden van de mannen uitstekend te horen zijn en ze, al helemaal voor een debuut, een prachtige eenheid in musiceren laten horen. De mannen zijn over de jaren geweldig op elkaar ingespeeld geraakt, schreven excellente composities en laten deze met grote klasse horen. Erg opvallend hoe goed alles op dit opmerkelijke debuut perfect samenvalt.

Gelijk met de lyrische albumopener Mansions Of Millions Of Years en het daarop volgende, melancholieke Snow Bough wordt grote indruk gemaakt. Maar met Kandaiki, Spinning The Wheel en Bustle zowaar nog meer. Briljant spel, geweldige composities. Het heerlijk opbouwende Inuit Part, het ingetogen Street Sweeper en het heerlijk gedreven Tiny Crumb sluiten het album geweldig af.

Mammal Hands is niet alleen een zeer opvallend trio dat bewijst dat naast Gogo Penguin en Matthew Halsall Manchester momenteel de spannendste jazz levert in het land waar jazz in alle facetten en door jonge, veelbelovende muzikanten opnieuw ontdekt wordt.



  1. Mansions of Millions of Years
  2. Snow Bough
  3. Kandaiki
  4. Spinning the Wheel
  5. Bustle
  6. Inuit Party
  7. Street Sweeper
  8. Tiny Crumb