×

Recensie

Roots

12 februari 2011

Malcolm Holcombe – (+

To Drink The Rain

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Music Road Records

To Drink The Rain Malcolm Holcombe Roots 4 Malcolm Holcombe – To Drink The Rain (+ update) Written in Music https://writteninmusic.com

Sommige artiesten zijn een beetje flauw. Flauw, als het gaat om de muziek die ze maken. Malcolm Holcombe is er zo één. Van een muzikant die 55 jaar is en bijna tien albums op zijn naam heeft, mag je namelijk best wel eens een album verwachten, dat je als recensent flink de grond in kunt boren. De boog kan tenslotte niet altijd gespannen zijn. Maar nee hoor, daar doet Holcombe niet aan mee, hij moet altijd zo nodig altijd weer iets goeds afleveren. Best flauw, toch?

Voor zijn nieuwste album To Drink The Rain geldt dit ‘dus’ ook. Holcombe verblijdt de luisteraar met twaalf nummers. De opnames waren in Austin, deze duurden slechts drie dagen. Alle nummers werden in één take opgenomen en daarmee stralen ze ook de authenticiteit uit die perfect past bij Holcombe zelf: puur, rauw en eerlijk. Om Lucinda Williams maar te citeren: “From the first note I was drawn in. Malcolm Holcombe is an old soul and modern day blues poet. He is a rare find.” Ach, kijk naar de foto, die spreekt toch al boekdelen?

Malcolm Holcombe__Al bij het begin van de cd, met het nummer One Leg At A Time, laat Holcombe horen wat ‘zijn’ muziek is: een prachtige mix van country en blues. Hiermee verpakt hij zijn teksten over het leven, op zijn eigen, poëtische manier. Gezongen vanuit een rauwe strot die laat horen dat hij weet waarover hij het heeft. Wat betreft die strot, de titel van de cd is dan wel To Drink The Rain, het lijkt erop alsof Holcombe ook graag wat anders sterkers drinkt. Als je bijvoorbeeld luistert naar Mountains Of Home, dan krijg je toch sterk het gevoel dat al een paar flinke glazen achterover gegooid zijn. Toch heb ik inmiddels via zijn label vernomen dat hij al jaren geheelonthouder is, alleen heel erg veel koffie drinkt. Hoe die stem ook zo geworden is, die geeft wel een extra kracht aan zijn nummers: die stem en zijn manier van zingen zorgen er namelijk voor, dat je elk woord gelooft. Die stem geeft het een melancholie die heerlijk is.

Nu moet gezegd worden, hij krijgt op dit album ook weer hulp van geweldige muzikanten. Zo is daar Dave Roe (contrabas) die in het verleden met groten als bijvoorbeeld Johnny Cash, Dwight Yoakam, Chet Atkins en Jerry Lee Lewis speelde. Ook oude bekende Jared Tyler, Holcombe’s vaste maatje, is weer van de partij: hij laat zoals altijd prachtig spel op dobro en slide gitaar horen. Ander zeer prominent aanwezig instrument is de viool, gespeeld door Luke Bulla.  Zijn spel voegt nog extra emotie toe aan de melancholie die Holcombe met zijn stem al laat horen. Derde instrument dat toch echt genoemd moet worden, is de mandoline, gespeeld door Shelby Eichner. Hij speelt slechts op twee nummers, maar dat zijn dan wel de kneiters van het album: Down In The Woods en Those Who Wander.

De klasse van deze nummers doet overigens niets af aan de rest, mooi zijn ze alle twaalf. Op cd klinken de nummers al prachtig, live is Holcombe’s muziek van het kaliber dat het nog veel meer gaat leven. Als je houdt van country, als je houdt van blues of als je houdt van ‘gewoon’ goede muziek, dit wil je live zien en horen! Nu dus maar hopen dat Holcombe ook snel weer ons land aandoet. Doet hij dat niet, dát zou pas flauw zijn. En donders jammer!

UPDATE! Malcolm Holcombe kómt inderdaad naar Nederland. Hier zijn de gegevens:
24-03: Paradiso (Amsterdam)
26-03: In The Woods (Lage Vuursche)
27-03: Oude Veiling (Aalsmeer)
29-03: De Schalm (Westwoud)
30-03: Transvaria (Den Haag)
31-03: Cultureel Podium Roepaen (Ottersum)
01-04: Muziekpodium Bakkeveen (Bakkeveen) 1. One Leg At A Time
 2. Mountains Of Home
 3. Behind The Number One
 4. Down In The Woods
 5. Becky's Blessed (Backporch Flowers)
 6. Those Who Wander
 7. Where I Don't Belong
 8. A Mighty City
 9. Reckon To The Wind
 10. To Drink The Rain
 11. Comes The Blues
 12. One Man Singin'