×

Recensie

World

08 april 2015

Malando

Jubileum Editie

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Sony Music

Jubileum Editie Malando World 3.5 Malando – Jubileum Editie Written in Music https://writteninmusic.com

De derde generatie van het Malando Orkest tourt wereldwijd en ook de hedendaagse versie van het orkest, onder leiding van de kleinzoon van de grondlegger Arie Maasland, weet de muziek overtuigend te brengen. Danny Overweg heeft een muzikale achtergrond die niet strikt gerelateerd is aan de tango; popmuziek was zijn eerste liefde. Na het afstuderen aan het conservatorium vertrok Danny naar Boedapest en leerde daar niet alleen de Hongaarse muziektraditie kennen maar ook de zigeunermuziek. Hij woonde in bij de familie Kovacs die met veel passie hun muziek speelden. Die bevlogenheid raakte hem en die nam hij mee toen hij, bij gelegenheid van het zestig jaar bestaan van het orkest, de leiding overnam.

De Edison Oeuvreprijs voor Wereldmuziek won het orkest in januari van dit jaar. Een orkest dat 3000 concerten gaf, 300 albums uitbracht heeft, zo zou je denken, geen stimulans nodig om verder te gaan, maar de jury zag de toekenning van de prijs toch ook als een “warme aanmoediging om vastberaden voort te gaan met het maken van deze prachtige muziek.” Het moet gezegd worden: waar de nummers dansvloeren sierden in lang vervlogen dagen, zou je misschien denken dat de oubolligheid je tegemoet zou stralen. Niets is minder waar.

Het orkest speelt zelfs de oudste nummers met een passie en inzet alsof ze pas ten doop zijn gehouden. Het intro van Tanze Mit Mir In Den Morgen krijgt je zowat al aan het dansen. Het is speelsheid gecombineerd met melodieën die de tand des tijds uitstekend doorstaan hebben. Niet uitgaan van stoffigheid, zeker niet. Veel meer is het zeggen: wat kunnen we nu met al deze muziek? Je merkt aan alle muzikanten dat de nummers met veel spelplezier zijn ingespeeld. Piano en accordeon zwieren regelmatig tussen de regels door en doen dat met een aanstekelijk enthousiasme.

Wanneer het orkest zich ontfermt over eigentijdse nummers als bijvoorbeeld La Camisa Negra, is het bijna alsof je de hitversie kunt vergeten. De uitvoering is puntiger, wat meer staccato om het nummer de wereld van de tango in te brengen maar de toevoeging van de blazers blaast (sic) geeft het nummer een verfrissende make over. Het al ietwat oudere Cherchez La Femme krijgt met de toevoeging van percussie en opnieuw blazers eveneens een nieuw leven. Die aanpak en levendigheid kun je verwachten in alle 28 nummers van deze dubbelaar. Het omtoveren van Samba Pa ‘Ti is gedurfd; de gitaar van Santana, dat zou je verwachten, kun je niet zomaar uitvlakken immers. Het arrangement laat echter horen dat de bewerking als een huis staat.

Jubileum Editie. Zo heet het album. De frisheid van de uitvoeringen en het spelplezier dat het orkest aan de dag legt, doet je niet vermoeden dat het hier gaat om een jubileum. Het is een nieuw jaar en het jaar waarin de prille 76-jarige laat zien dat leeftijd alleen maar een getal is. Het gaat om hoe je je voelt en wat je uitstraalt. Een prachtig eerbetoon aan de geschiedenis van het orkest en aan de tango en tegelijk een mooie opstap naar de volgende 75 jaar. Mooi dat Danny nu tourt met een quintetbezetting zoals ook ooit zijn grootvader begon; het getuigt van frisheid en moed om het allemaal net even iets anders te doen dan men zou verwachten.

Tracklisting Jubileum Editie:

CD 1:

 1. Brazil
 2. Olé Guapa
 3. Mambo no. 5 (Tequila)
 4. Sway
 5. Jealousy
 6. La Camisa Negra
 7. Smile
 8. Moon River
 9. That’s Amore
 10. Cherchez La Femme
 11. Quizas, Quizas, Quizas
 12. Tanze Mit Mir In Den Morgen
 13. Aqua De Beber
 14. Quiereme Mucho

CD 2:

 1. La Cumparsita
 2. Spanish Eyes
 3. Cielito Lindo
 4. Amor, Amor, Amor
 5. Say Si Si
 6. Samba Pa’Ti
 7. Hernando’s Highway
 8. Arrivederci Roma
 9. Cherry Pink And Apple Blossom White
 10. Tico Tico
 11. Blauer Himmel
 12. Malando Latino (medley)
 13. Adios Muchachos
 14. Ciao, Ciao Malando (medley)