×

Recensie

Alternative

14 mei 2016

Mala Vita

So Far So Good

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Global Roots Music

So Far So Good Mala Vita Alternative 3 Mala Vita – So Far So Good Written in Music https://writteninmusic.com

So Far So Good. Megadeth bracht ooit een van hun klassiekers uit met bijna dezelfde titel. Alleen kwam daar nog bijtend So What! achter aan. In dat album legde Megadeth erg duidelijk een hands on aanpak aan de dag. Niet er omheen draaien, niets te mooi, inpluggen en spelen. Een bijna punky attitude.

Dat punky gedachtegoed hebben de mannen van Mala Vita eveneens in hun bloed en de aanzet van een aantal nummers laat dat ook wel ademen, maar het blijft meer bij het aanwezig zijn van vleugjes punk dan dat het album als een ronkende, briesende stoomtrein vol punk en balkaninvloeden over de rails aan komt denderen.  Toegegeven, dat zegt veel over de productie van het album. Die klinkt netjes en nergens vliegt de band of het geluid uit de bocht.

Waar bijvoorbeeld The Offspring, Manu Chao of La Troba Kung Fú de rauwheid in nummers weten te koppelen aan een goed geproduceerd album, is So Far So Good vooral netjes en binnen de lijntjes gekleurd. Soms gaan de gedachten bij dit nieuwe album zelfs uit naar een combinatie van Juanès en Roxy Music. Als band hoef je je niet te schamen voor een vergelijking met deze twee internationaal bekende acts, maar beide klinken op studio-albums vaker ook wat tammer dan in een live setting.

Met het in de handen van Mario Caldato Jr (Beastie Boys, Jack Johnson, Beck) geven van de productie, hadden de mannen van Mala Vita enerzijds voor ogen een goed geproduceerd album te maken terwijl diezelfde Mario anderzijds ook bekend staat om het vuiger kunnen laten klinken van muziek. In de eerste opzet is de band zeker geslaagd; het album klinkt loepzuiver en volgens de regels der kunst. De mate waarin de tweede opzet geslaagd is, staat open voor discussie. De muziek klinkt op sommige momenten in een riff of in een enkele zanglijn verre van vuig. Gepolijst is eerder ook de klank van de muziek.

De mannen weten zeker pakkende liedjes te schrijven en tonen zich daarbij maatschappelijk betrokken. Met de diversiteit van achtergronden van de verschillende leden van de band uiteindelijk samengekomen in Nederland, kennen ze de betekenis van migratie. Het is mooi dat de band muziek wijdt aan het bestaan van vluchtelingen. Dat geeft de nummers wat meer cachet.

In een tijd waarin Kensington en Dotan met muziek met een hoog meezinggehalte scoren, biedt de balkan en punky toegankelijke sound van Mala Vita een welkome afwisseling. Tegelijk zijn de mannen op dit album minder onderhoudend dan evenknieën als de eerder genoemde Manu Chao en La Troba Kung Fù. Sterker, ouder werk van de band laat minder gepolijstheid horen, meer afwisseling en vooral veel vuur. Het is goed dat er weer nieuwe muziek van de mannen is; de punch van weleer mag echter meer ongepolijst ten gehore worden gebracht.

Tracklisting So Far So Good:

  1. Bugsy Malone
  2. Viva El Comandante
  3. Il Tramonto
  4. El Camino
  5. Repite
  6. Heartbreak Island
  7. Top Of The World
  8. So Far So Good
  9. New World Order
  10. Ubriacatevi
  11. Cape Town
  12. Checkpoint Charlie

 1. Bugsy Malone
 2. Viva el Comandante
 3. Il Tramonto
 4. El Camino
 5. Repite
 6. Heartbreak Island
 7. Top of the World
 8. So Far So Good
 9. New World Order
 10. Ubriacatevi
 11. Cape Town
 12. Checkpoint Charlie