×

Recensie

Jazz

25 september 2020

Makaya McCraven – Universal Beings – E&F

Universal Beings - E&F sides

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: International Anthem

Universal Beings - E&F sides Makaya McCraven Jazz 4 Makaya McCraven – Universal Beings – E&F sides Written in Music https://writteninmusic.com

Als je een album op vier plekken in de wereld maakt en uit die dagenlange sessies tracks samenstelt om een album van te maken kan er wel eens wat overblijven (….). Makaya McCraven wist met zijn tweede album Universal Beings de tijdgeest in jazz perfect te vatten in een heerlijk in sfeer heen en weer stuiterend dubbelalbum. Universal Beings E&F Sides sluit daar naadloos op aan.

Het is eigenlijk precies zoals hij met zijn eersteling In The Moment deed. Ruim anderhalf jaar later kwam toen ook In The Moment E&F Sides uit. McCraven neemt normaliter veel te veel materiaal op, niet geheel toevallig natuurlijk als je je albums in een vrije, jam-achtige situatie opneemt.

Universal Beings E&F Sides is juist zo interessant omdat het originele album, opgenomen in Los Angeles, Chicago, New York en Londen al zo’n indrukwekkende aangelegenheid was. Steeds op elke plek de juiste muzikanten om je heen verzamelen om los te gaan en/of juist sfeer te zoeken. Het leverde een eindeloos album op dat zowel tijdloos is als de tijdgeest, met de muzikanten die daarin opereren, fraai aangeeft.

Waar Universal Beings per plaatkant (natuurlijk plaat, het is jazz) de plek van opname aangaf is deze E&F Sides een verzameling zonder plaatsvermelding. Het blijft dus even luisteren naar wie en wat je precies hoort soms ook te horen in de sfeer van de compositie om te weten uit welke van de vier sessies de bepaalde opname komt.

Met 14 tracks op het album is er lekker veel muziek om doorheen te gaan en vanzelf weer gegrepen te worden door die goddelijke sfeer die Universal Beings zo overweldigend maakte. E&F Sides is een heerlijke aanvulling op al dat moois en zelfs met een aantal tracks die moeiteloos indruk hadden gemaakt op het voorgaande ‘originele’ album.

McCraven selecteert uit momenten in opnamen, zowel in de studio als live met publiek opgenomen, en brengt deze fantastisch samen tot ‘nieuwe’ composities. Check alleen al tracks als lsms, Kings and Queens, Mak Attack, Her Name, Butters Fly en Dadata en je weet dat er al meer dan genoeg opwindende momenten zijn om tot snelle aanschaf van dit vinyl over te gaan.

Kant A:

 1. Everybody Cool
 2. Half Steppin'
 3. Mak Attack
 4. The Hunt
 5. Beat Science
 6. Dadada
 7. Isms

Kant B:

 1. Travelling Space
 2. Kings And Queens
 3. The Loneliness
 4. Her Name
 5. Universal Beings Pt 2
 6. Butterss Fly
 7. The Way Home