×

Recensie

Jazz

08 november 2018

Positie 33 Jaarlijst 2018

Maisha

There Is A Place

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

There Is A Place Maisha Jazz 4.5 Maisha – There Is A Place Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse jazz vibe blijft onverminderd en weldadig voortgaan. Zoveel bewijst There Is A Place, het debuutalbum van het Londense Maisha. Alweer zo’n coole band van jonge jazzcats uit Londen.

Maisha bouwde hun reputatie op met heel veel spelen in de vooral Londense clubs en een eerste EP (2016) die verscheen op het Jazz Re:freshed label. Het label dat als organisatie ook al jaren de vermaarde jazzavonden in Londen organiseert. Met There Is A Place komt de groep muzikanten band rondom bandleider/drummer Jake Long nu na twee jaar overal spelen met There Is A Place, hun eerste echte album. En wat een geweldige collectie composities is dat!

Maisha put uit de spiritual jazz maar weet daar zoveel soul en Latin invloeden overheen te duwen en deze te vermengen met zoveel muzikaal avontuur dat hun sound vooral als onweerstaanbaar gekenmerkt mag worden vermeld. There Is A Place kent vijf lekker lang uitgesponnen composities waarbij de opbouw steeds zo vloeiend verloopt en zo heerlijk in arrangementen is opgebouwd dat je, je verbaast dat dit een debuutalbum is.

Maisha is een geoliede band met een prachtig warme klank en sfeer. Long startte de band met saxofoniste Nubya Garcia als stuwende kracht en met toetsenman Amané Suganami, bassist Twm Dylan, gitariste Shirley Tetteh en soms de percussionele hulp van Tim Doyle en Yahael Camara-Onono als de briljante aanvulling. Alle muzikanten speelden al in andere bands met elkaar maar met Maisha hadden ze een ander idee. Veel jammen om uiteindelijk tot de mooie vorm te komen. Een album samen maken was geen doel, maar werd een mogelijkheid toen Brownswood Recordings zich aandiende.

Alleen al een track als Osiros, een lang uitgesponnen 12 minuten compostitie waarbij een Midden-Oosterse sfeer wordt opgetrokken met door Afrobeat geïnspireerde drums is een van de meest spannende jazz tracks die je dit jaar zult horen. Wat een prachtige opbouw en wat een geweldig spel. En wat die track halverwege nog eens even geniaal met strijkers extra in het licht getrokken zeg. Een compositie om nooit, echt nooit, genoeg van te krijgen. Allen deze track luisteren betekent al: aanschaffen dit album.

Maar dan zouden we wervelende tracks als Azure, Eaglehurst/The Palace, een track indringend opgezet vanuit de sax van Garcia en fantastisch doorgezet door Tetteh op gitaar, en Kaa (alleen die overname naar een heerlijk dik ritme halverwege de track is eindeloos) tekort doen. Composities die met heel veel klasse en muzikale intelligentie en veel drive op de tapes zijn vastgelegd en weergaloos mooi in arrangement en briljant in uitwerking zijn. De titeltrack, met net als in de openingstrack fraai fluitwerk als grote sfeermaker, is de ware droom-albumafsluiter.

Wat een overvloed aan prachtige muziek kent There Is A Place. En wat krijg je ontzettend veel zin om deze composities ook live te gaan horen. Als deze band het op hun heupen krijgt is er gewoonweg geen houden meer aan. Luister toch eens naar die onweerstaanbare ritmes in een track als Kaa, daar kan toch niemand bij stil blijven staan? Bij elke beluistering komen er nieuwe hoogtepunten naar boven. Precies zoals een echt heel goed album dat stukje bij beetje prijs geeft dus,.

Voortgekomen uit de nieuwe lichting Britse jazzbands en als zodanig ook aanwezig op de geweldige compilatie We Out Here die begin dit jaar verscheen, is Maisha weer zo’n band die met een overweldigend debuut de nieuwe jazzsound van Londen definieert. We zijn nu al een aantal jaren op weg in die Britse scene en de goede albums blijven maar komen. Wat een groots genot.  1. Osiris
  2. Azure
  3. Eaglehurst / The Palace
  4. Kaa
  5. There Is a Place