×

Recensie

Pop

23 maart 2016

Macklemore & Ryan Lewis

This Unruly Mess I've Made

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: ADA

This Unruly Mess I've Made Macklemore & Ryan Lewis Pop 3 Macklemore & Ryan Lewis – This Unruly Mess I’ve Made Written in Music https://writteninmusic.com

In Nederland leerden we het duo Macklemore & Ryan Lewis in 2013 kennen toen zij met Thrift Shop en Can’t Hold Us twee grote hits scoorden. Deze nummers waren afkomstig van het eerste album The Heist, dat officieel al werd uitgebracht in 2012. Later in 2013 scoorde het duo met Same Love nog een redelijke hit, maar daarna werd het stil rond het tweetal. Tot de Amerikanen kortgeleden het album This Unruly Mess I’ve Made uitbrachten.

Voorlopig is Down Town de grootste radiohit gebleken. Zo goed als Thrift Shop en Can’t Hold Us scoorde het nummer niet, maar Macklemore & Ryan Lewis lieten wel weer even horen terug te zijn. Of het het beste nummer op het album is? Nee. Tenminste, als je het mij vraagt. Voor het beste nummer op het nieuwe album moeten we eigenlijk terug in de tijd. En wel naar de jaren negentig toen KRS One en DJ Premier hun hoogtijdagen vierden (luister bijvoorbeeld nog eens naar Step Into A World van dit duo). De track Buckshot maakten Macklemore & Ryan Lewis in samenwerking met KRS One en DJ Premier. Mede dankzij de inbreng van laatstgenoemden klinkt dit nummer als een ware oldskool-hiphop-track, wat bij de liefhebbers van de ‘oudere’ hiphop goed zou kunnen vallen.

Wat verder opvalt aan het album is dat de betere nummers eigenlijk aan het begin van het album staan. Light Tunnels, voorzien van een heerlijke melodie, is een prima begin, al is het nummer wat aan de lange kant. Down Town is een beetje de Uptown Funk (Mark Ronson & Bruno Mars) van 2016 tot nu toe, blijft lang hangen en is van de nodige soul voorzien. Ook de samenwerking met de fantastische Ed Sheeran mag er zijn in Growing Up, al heeft het wel veel weg van Same Love uit 2013. Verder zijn ook Brad Pitt’s Cousin en St. Ides prima nummers, maar zijn de tracks met Leon Bridges en Chance The Rapper een stuk minder: ze weten niet echt te boeien.

Met Dance Off staat er vervolgens nog een ware potentiële hit te wachten. Het kan niet anders dan dat dit nummer het tijdens concerten en festivals goed gaat doen. Het is opzwepend, energiek en dansbaar. Een andere noemenswaardige track tenslotte is rapnummer Bolo Tie. De overige nummers blijven echter niet hangen en worden bovendien ook niet beter worden naarmate je ze vaker hoort. Kortom, de tweede van Macklemore & Ryan Lewis is ietwat wisselvallig, maar laat wel potentie zien.

Tracklisting This Unruly Mess I’ve Made:

 1. Light Tunnels (ft. Mike Slap)
 2. Downtown (ft. Eric Nally, Melle Mel, Kool Moe Dee & Grandmaster Caz)
 3. Brad Pitt’s Cousin (ft. XP)
 4. Buckshot (ft. KRS One & DJ Premier)
 5. Growing Up (ft. Ed Sheeran)
 6. Kevin (ft. Leon Bridges)
 7. St. Ides
 8. Need To Know (Chance The Rapper)
 9. Dance Off (Idris Elba & Anderson .Paak)
 10. Let’s Eat (ft. XP)
 11. Bolo Tie (ft. YG)
 12. The Train (ft. Carla Morrison)
 13. White Privilege II (ft. Jamila Woods)


 1. Light Tunnels
 2. Downtown
 3. Brad Pitt's Cousin
 4. Buckshot
 5. Growing Up (Sloane's Song)
 6. Kevin
 7. St. Ides
 8. Need To Know
 9. Dance Off
 10. Let's Eat
 11. Bolo Tie
 12. The Train
 13. White Privilege II