×

Recensie

Alternative

24 juni 2019

Mac DeMarco

Here Comes the Cowboy

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Mac's Record Label

Here Comes the Cowboy Mac DeMarco Alternative 4 Mac DeMarco – Here Comes the Cowboy Written in Music https://writteninmusic.com

Mac DeMarco is een publiek vermakend indie lievelingetje. Met zijn koprollen en onderbroekenlol tovert hij vooral een glimlach op je gezicht tevoorschijn. Een muzikale nar met een hoog amusementsgehalte. Als de rest van de wereld zo mooi en relaxt is als hoe Mac DeMarco zichzelf presenteert, wat zou dat een genot zijn. Toch loopt de goedlachse Canadees een grote kans om aan zijn gespeelde maniertjes ten onder te gaan. Live blijft het een feestje, heerlijk in het zonnetje bijkomen met aangenaam vermaak op het podium. Genietend van een ingelast pauzemoment, om vervolgens gevuld met vocht en voedsel verder naar de volgende act te sjokken. Zit ik op een hele plaat gevuld met easy listening slowrock te wachten? Na het ietwat serieuzere This Old Dog is Here Comes the Cowboy de vijfde plaat waarmee hij vooral op de festivals zieltjes hoopt te winnen.

De clips bij de plaat hebben iets griezeligs. De verlopen dierenmaskers met menselijke trekjes roepen een triest gevoel op. Iets wat totaal niet te plaatsen valt bij zijn uitbundige presentatie tijdens concerten. De track Here Comes the Cowboy is een echte country song waarbij de titel de enige tekst vormt. Een typisch geval van humor welke afgekeken lijkt ze zijn van het op dit moment niet actieve Ween. Wat volgt is een mengeling aan stijlen met overheersende mellow flow. Zonder het visuele spektakel blijft er een after party gevoel over, en dat kan ook lekker zijn. De toon is een stuk somberder, waarmee het een parallel met de levenslustige uitstraling vormt. Het is allemaal veel melancholischer dan wat we van Mac DeMarco gewend zijn. Zou hij dan eindelijk de puberteit ontgroeien, en is het een smeekbede om in de toekomst als een volwassen singer-songwriter behandeld te worden?

De sfeer is adembenemend prachtig weergegeven. Het heimwee gevoel van Nobody wil zelfs bij iemand die de Engelse taal niet beheerst binnen komen. Een depressieve worsteling van een zanger die met zijn neus keihard op de feiten wordt gedrukt. De clown met de lach en de geschminkte traan. De cowboy staat centraal als de wereldreiziger die elke muzikant is, continu op doorreis, stad na stad. Een eenzaam bestaan in troosteloze hotelkamers. Het optimisme in de songs voornamelijk bedoeld om zichzelf op te beuren. De hoogtepunten zijn de schaarse momenten dat de instrumenten een belangrijkere rol toegedeeld krijgen zoals dat het geval is met de bluesy gitaarklanken in Preoccupied en de funkende denkbeeldige stoomlocomotief in Choo Choo, waar halverwege een gong het tussenstation vormt.

Here Comes The Cowboy is een heavy plaat, bijna een conceptalbum waarbij het ouder worden thema een belangrijke rol speelt. Niet meer elke dag feesten, vastigheid zoeken in een relatie en onzekerheden openbaar stellen. Ook zijn vriendschap met de aan drugs bezweken rapper Mac Miller wordt in het passende eerbetoon Skyless Moon verwerkt, en het tevens aan hem opgedragen troostende Heart To Heart. Het zou niet vreemd zijn als die gebeurtenis het breekpunt is, waar vanuit Here Comes The Cowboy is ontstaan. Het incognito zichzelf achter maskers verstoppen in de video’s staat averechts op de eerlijke openheid in de songs.  Mooi dat juist een artiest als Mac DeMarco zijn kwetsbaarheid op deze zelfreflecterende wijze deelt. Dan mag je jezelf oprecht een goede artiest noemen. Nu nog passend de grappen en grollen afbouwen, en meegroeien met het ouder wordende publiek. 1. Here Comes The Cowboy
 2. Nobody
 3. Finally Alone
 4. Little Dogs March
 5. Preoccupied
 6. Choo Choo
 7. K
 8. Heart To Heart
 9. Hey Cowgirl
 10. On The Square
 11. All Of Our Yesterdays
 12. Skyless Moon
 13. Baby Bye Bye