×

Recensie

Pop

16 mei 2022

Maarten Ouweneel

Ebb & Flow

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Ebb & Flow Maarten Ouweneel Pop 3.5 Maarten Ouweneel – Ebb & Flow Written in Music https://writteninmusic.com

Zijn gitaarpartijen zijn te beluisteren op platenwerk van Dennis Kolen met wie hij na zijn conservatorium opleiding in thuishaven Rotterdam een tijdje samenwerkte. De naam Maarten Ouweneel vind je eveneens terug bij onder meer Ralph de Jongh en Willow Mae. De laatste tijd flankeert hij Danny Vera op het podium. Het zegt iets over zijn veelzijdigheid als sideman. Maarten droomde al lange tijd om zijn eigen verhaal te vertellen in muzikale impressies. Hij  experimenteerde voordien al uitvoerig in zijn homestudio en  in de  Okapi Studios in Rotterdam  werden zijn demo’s verder uitgewerkt tot een volwaardig solodebuut met bevriende muzikanten en producer Rogier Hemmes.

Ebb & Flow is een sfeervolle instrumentale collage waarbij drie verschillende ritmesecties figureren, het Hammondorgel van Ferry Langendijk, de compagnon van Ouweneel bij Dennis Kolen, duikt in zowat elke track op en Ferry  arrangeerde de strijkers in Lighthouse View die samen met  het rollende orgel de sfeer bepalen bij de gitaarescapades. De gitarist stak veel op van gitaarhelden als Michael Landau en Blake Mills terwijl Jeff Beck, Jimi Hendrix evenals slideman Derek Trucks vermeld worden.

Het is uiteraard een echt gitaaralbum geworden maar naast het meer analytische en fusion getint snarenwerk luisteren we naar bij de seizoenen horende genuanceerde impressies vanaf het akoestisch ingeleide Winter Tree dat in een rauwe, bluesy benadering met wah wah pedaaltje uitmondt. The Roaring Twenties  herinneren beurtelings aan Jeff Beck’s fusion en de dynamische Hendrixiaanse textuur.

Vanuit zijn huiskamer voegde Tom Beck geïnspireerde sax bijdragen toe aan Turbulent Climb en Below the Surface. Het gedempte trompetje van Eric Vloemans voor een dromerig accent in het zwoele Saint Izaire na het melancholische Autumn Tree, terwijl het wonderlijke Summer Daze lonkt naar een verkoelende avond na een zonovergoten zomerdag. In het ritmische Swimming Against the Tides gaat het wat heftiger aan toe.

Het verstilde akoestische Keesje’s Lullabye, een teder wiegeliedje voor Maarten’s huisgenoten. Als je aandachtig luistert hoor je de kat Kees, die samenleeft met Maarten en zijn vriendin, even miauwen als enige vocalist. Het draagt allemaal bij tot dit met woordeloze maar rijk geschakeerde, diep doorvoelde, verhalen gevulde werkstuk dat bijzonder fraai wordt afgesloten met de titeltrack Ebb & Flow. Zelden zo genoten van een geheel instrumentaal album. 1. Winter Tree
 2. Lighthouse View
 3. Saint Izaire
 4. Autumn Rain
 5. The Roaring Twenties
 6. Turbulent Climb
 7. Summer Daze
 8. Swimming Against The Tides
 9. Below The Surface
 10. Keesje's Lullaby
 11. Ebb & Flow