×

Recensie

Pop

20 mei 2018

Maaike Ouboter

Vanaf Nu Is Het Van Jou

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Sony

Vanaf Nu Is Het Van Jou Maaike Ouboter Pop 3.5 Maaike Ouboter – Vanaf Nu Is Het Van Jou Written in Music https://writteninmusic.com

Haar debuutalbum, twee jaar na haar succesvolle deelname aan De Beste Singer Songwriter Van Nederland, liet horen dat ze de kunst van liedjes schrijven beheerst. Beweeglijk in de Nederlandse taal toonde ze zich daarop, met de gitaar als voornaamste instrument. Het was een album waarin mensen en hun relaties, ook de beleving van Maaike zelf, centraal stonden. Op haar nieuwe album toont ze zich opnieuw chroniqueur van het menselijk bestaan en weet ze met haar liedjes miniaturen te maken van de levens van mensen, over relaties, liefde, over lichte en donkere kanten van het leven. Maaike ging op reis, ontmoette en sprak een veelheid aan mensen en schreef haar liedjes, geïnspireerd oor die ontmoetingen en verhalen.

Ook op dit album is de gitaar een belangrijk instrument, tegelijk, het geluid is voller en het album is rijker geïnstrumenteerd dan het debuut. Maaike heeft twaalf liedjes geschreven, overwegend samen met Bernard Gepken, ook gitarist op het album, een aantal met Joost Zweegers (Novastar) en een klein aantal samen met anderen. De liedjes zijn afwisselend en vragen je om te luisteren naar de teksten, om het verhaal van de liedjes tot je te nemen. Het is mooi dat dat gebeurt; de muziek van de nummers vraagt namelijk ook aandacht. Dat gebeurt al bij opener Nooit Meer Vergeten. Als Voor Jou met zijn strakke ritme binnen dendert, is het de vraag waar het nummer naar toe gaat. Het wordt uiteindelijk een popnummer dat in ritmiek en tekst doet denken aan de band van Pascal Jakobsen; een toevallige gedachte?  Verderop in het album komt die gedachte nog meer eens naar voren. Onwillekeurig, dat wel, de liedjes van Maaike blijven open en doorgaans klein en hebben niet dat hemelbestormende dat de muziek van de Zeeuwen vaak in zich draagt. Johanna is daarop, met de stuwende drums en stevige gitaarsound misschien de uitzondering.

De paradox van het album is de afwisseling die er tussen de nummers bestaat terwijl tegelijkertijd de stem van Maaike veelal op vergelijkbare manier in de muziek staat. Ze zingt in de hogere regionen en past dat toe in de meeste nummers. Daarbij varieert ze ogenschijnlijk weinig in de emotie die ze in haar stem legt.  Een nummer als Proost zou door er meer emotie in te leggen aan zeggingskracht kunnen winnen, zoals dat bij Kom Naar Buiten ook meer het geval is. Misschien is het een kwestie van smaak? Misschien is het een kwestie van de stem van Maaike beter leren kennen? Misschien heeft juist haar stem meer variatie, meer verrassing nog in huis. En die gedachte ging niet weg, ook na meerdere keren luisteren; een soort wat als bespiegeling.

Tegelijk, die gedachte is niet allesbepalend voor het album. Vanaf Nu Is Het Van Jou is een album geworden met een dozijn nummers die alle twaalf zorgvuldig gearrangeerd en gespeeld zijn. Het is een album dat laat horen dat er met gedrevenheid gewerkt is aan de muziek en waar er balans is tussen de inzet van de instrumenten en de inzet van de stem van Maaike. Maaike heeft er voor gekozen om op originele manier zich te laten inspireren voor de teksten van het album en die verhalen heeft ze in mooie, meest klein gehouden nummers ondergebracht. Met producer Dries Bijlsma (Typhoon en Bløf) en Bernard Gepken en de andere muzikanten naast haar, heeft ze een verdienstelijk tweede album uitgebracht. Benieuwd hoe ze verder reist in haar muzikale leven.

Tracklisting Vanaf Nu Is Het Van Jou:

 1. Nooit Meer Vergeten
 2. Voor Jou
 3. Vanaf Nu
 4. Kom Dichterbij
 5. Samon
 6. Overaftelbaar
 7. Johanna
 8. Denk Niet aan Huis
 9. Proost
 10. Stil
 11. Kom Naar Buiten
 12. Terug


 1. Nooit Meer Vergeten
 2. Voor Jou
 3. Vanaf Nu
 4. Kom Dichterbij
 5. Samon
 6. Overaftelbaar
 7. Johanna
 8. Denk Niet Aan Huis
 9. Proost
 10. Stil
 11. Kom Naar Buiten
 12. Terug