×

Recensie

Alternative

18 juni 2018

M.Ward

What A Wonderful Industry

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: M.Ward Records

What A Wonderful Industry M Ward M. Ward Alternative 3.5 M.Ward – What A Wonderful Industry Written in Music https://writteninmusic.com

Van een verrassing gesproken! What A Wonderful Industry illustreert echter vooral dat de Amerikaanse songschrijver, die in de loop van zijn carrière met tal van anderen samenwerkte – van Zoey Deschanel bij het zijproject She & Him, het unieke supergroepproject Monsters Of Folk tot en met zijn ervaringen als producer (bvb. Mavis Staples’ Living On A High Note), iedereen eraan wil herinneren dat samenwerkingen niet altijd even gesmeerd lopen als je soms zelf zou willen.

Zodoende kan je het nieuwe M.Ward album beschouwen als een muzikale afrekening met een handvol vileine smeerlappen in de muziekbusiness. Al wil de songschrijver de betrokken partijen beschermen door hen anonimiteit aan te bieden. Op die manier is het best onduidelijk op wie de boosheid en frustraties juist gericht zijn, al doet dat er misschien niet zo echt toe. Net zoals in een film maakt Ward hier gebruik van de kracht van fictie, door de luisteraar slechts de vage contouren en omstandigheden aan te bieden. Hou je vrienden dichtbij, zo raadt hij aan, maar je vijanden nog net wat meer en laat die vrienden die een paar uur extra therapie kunnen gebruiken je niet neerhalen.

Met de korte binnenkomer Arrivals Chorus bewijst M.Ward dat hij als geen ander catchy gitaarrifjes kan verzoenen met luie, naar jukebox hintende feelgoodpop. Onweerstaanbaar. Miracle Man heeft dan weer wat rammelende Velvet Underground in het DNA zitten. Ideaal voor de radio, al zit het venijn natuurlijk in de tekst. Erop volgend is er het trage, diepe en donkere Shark, waarin Ward op pakkende wijze zijn besognes over de muziekbusiness op muziek zet. Bij eerste kennismaking lijkt alles nog prima, maar mensen veranderen en kunnen soms zodanig van persoonlijkheid veranderen dat je er echt van kan verschieten. De sfeer is helemaal die van gelatenheid en bezorgdheid, resulterend in een broos liedje dat Ward voor zichzelf zingt als om zijn muziekbusiness blues te belijden.

Nog voor je het beseft, knalt hij er een beeldend mooi Motorcycle Ride tegenaan, volgestopt met prikkelende gitaren. Maar het best is Ward als hij in jukeboxmodus gaat, zoals het door heerlijke vocals gedomineerde El Rancho of als hij er een stevige streep zelfrelativerende humor aan toevoegt (Sit Around My House). Overigens, wat beschikt de songschrijver over een flexibele, pakkende stem. Luister maar eens naar de door country geïnfuseerde pop van Kind Of Human, net als War & Peace een van de vele pareltjes van korte, dromerige songs die de songschrijver zo kenmerkt.

Gaandeweg wordt duidelijk: M.Ward’s still got it. Dat hoor je zo aan songs als A Mind Is The Worst Thing To Waste of de zomerse pop van Return To Neptune’s Net met zijn te gek riffje. Aan de basis ligt vaak de gitaar, al ligt de focus wel degelijk op het verhalende (Poor Tom). What A Wonderful Industry is een fijn, degelijk en best geslaagd album van M.Ward. Laat je echter niet beetnemen door die wat vreemde titel en die opmerkelijke hoes. 1. Arrivals Chorus
 2. Miracle Man
 3. Shark
 4. Motorcycle Ride
 5. El Rancho
 6. Sit Around The House
 7. Kind Of Human
 8. A Mind Is The Worst Thing To Waste
 9. Return To Neptune's Net
 10. Poor Tom
 11. War & Peace
 12. Bobby