×

Recensie

31 maart 2016

M. Ward

More Rain

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

More Rain M. Ward Alternative 3.5 M. Ward – More Rain Written in Music https://writteninmusic.com

More Rain is geen verrassende albumtitel voor een artiest uit het noordwesten van de Verenigde Staten, Portland om precies te zijn. De eerste twee tracks van dit achtste album van M. Ward voelen als een koele, natte maar tevens weldadige bries. Hierna slaat Ward echter zijn vleugels wat uit. Time Won’t Wait Up is een rechtstreekse verwijzing naar de (glam)rock van begin jaren zeventig.

‘Anyone got a load they need lifted?’, vraagt hij aan het begin van Confession. Het wordt al snel duidelijk: dit album kan leed verzachten en troost bieden. Ward schotelt een plaat voor die gedrenkt is in folk, bluegrass, country en vooral doo-wop. Wat dat laatste betreft: More Rain was aanvankelijk bedoeld als doo-wop-experiment, ruimte biedend aan vele vocale partijen. Dit horen we terug in het zoete I’m Listening, het clichématige You’re So Good To Me en het intieme, kleurrijke Little Baby.

More Rain is zeker niet het beste soloalbum van de zanger/gitarist die ooit met Conor Oberst (Bright Eyes) en Jim James (My Morning Jacket) deel uitmaakte van Monsters Of Folk. Toch valt er zeker nog het een en ander te genieten: de single Girl From Conejo Valley is een vlotte trip down memory lane met leuke, contrasterende geluidseffecten, alsof Ward per UFO terugkeert naar zijn jeugd. Temptation is uitbundige zomerse pop met wederom een knik naar het verleden: de Go Go’s in dit geval. Het beste nummer is wellicht Slow Driving Man, een even ingetogen als weelderig, dramatisch en meeslepend werkje waarin Ward nog even benadrukt dat de reis belangrijker is dan de aankomst. Dit sluit zeker aan bij de doelstellingen achter dit album: zalvende, genietbare muziek met een hoofdknik naar voorbije jaren. 1. (More Rain)
 2. Pirate Dial
 3. Time Won't Wait Up
 4. Confession
 5. I'm Listening (Child's Theme)
 6. Girl From Conejo Valley
 7. Slow Driving Man
 8. You're So Good To Me
 9. Temptation
 10. Phenomenon
 11. Little Baby
 12. I'm Going Higher