×

Recensie

Pop

23 oktober 2013

-M- (Matthieu Chedid)

Îl

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Barclay

Îl -M- Pop 4 -M- (Matthieu Chedid) – Îl Written in Music https://writteninmusic.com

Aan energie en originaliteit geen gebrek bij Matthieu Chedid. Deze Fransoos is in eigen land een wereldster en het buitenland kan eigenlijk ook niet langer om hem heen. Îl is het vijfde album van -M-, zijn alter-ego. Chedid gebruikt de eerste letter van zijn voornaam om zijn werk te onderscheiden van dat van zijn vader (Louis Chedid, een succesvol chansonnier). Het pseudoniem staat bovendien voor het Franse woord ‘aime’ (liefde) dat je op dezelfde manier uitspreekt.

De extravagante -M- is naast zanger multi-instrumentalist en speelt basgitaar, gitaar, toetsen, drums en weet zelfs goed raad met een kazoo. Een onderscheidend muzikant met een eigenzinnige stijl. Laat zijn Franse teksten je niet afschrikken, ze dragen bij aan de eigenheid van de muziek en vervelen geen minuut.

matthieu_chedid_2013-M- heeft een zeer veelzijdige stem. Hij heeft het showmanschap van Freddie Mercury, de uitstraling van Prince en zijn zangstijl doet af en toe denken aan die van Hayden Thorpe (Wild Beasts), dan weer aan die van Matthew Bellamy (Muse). Toch heeft zijn stem een volledig eigen klankkleur en is deze absoluut geen kopie van.

De muziek van -M- is niet in een hokje te stoppen, sterker nog, het lijkt alsof hij alle hokjes wil aanvinken. Je zou hem wat dat betreft de Franse Beck kunnen noemen. Hij schuwt geen enkele muziekstijl, zo lijkt het, en op Îl is deze rijkdom aan genres duidelijk terug te horen. De titel van het album is een combinatie van il (hij) en île (eiland). Het symboliseert een nieuw muzikaal gebied dat Chedid met graagte wil veroveren: “Ik wil mezelf blijven verrassen.  Dat wil zeggen dat ik ieder album een eigen klankkleur wil geven en nieuwe werelden wil betreden. Met Îl wilde ik een retrofuturistisch album maken. Aan de ene kant heb je een organische klank, afgeleid van de muziek waar we allemaal van houden: de muziek uit de jaren ’60 en ’70 met haar warme geluid. Daarnaast wilde ik een eigentijdse sound creëren door het gebruik van elektronische en nieuwe instrumenten. Het eigenlijke doel van dit album was het elektroniseren van mijn muziek.”

Chedid slaagt erin een zeer gevarieerd, interessant en spannend album af te leveren. Uitstekend uitgewerkte en geproduceerde nummers met een lekkere bite, diepgang en hier en daar zelfs wat ruimte voor rust. Een uitgebalanceerd en energiek album van een artiest die ook van de kritische muziekliefhebber buiten de Franse landsgrenzen de aandacht verdient. 1. Elle
 2. Le Film
 3. Mojo
 4. Laisse Aller
 5. Baïa
 6. Faites-Moi Souffrir
 7. Machine
 8. La Vie Tue
 9. La Grosse Bombe
 10. La Maison De Saraï
 11. Océan
 12. Oualé