×

Recensie

Roots

03 mei 2020

Lynne Hanson

Just Words

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Just Words Lynne Hanson Roots 4 Lynne Hanson – Just Words Written in Music https://writteninmusic.com

De titel doet enigszins afbreuk aan de verrichtingen, we kennen Lynne Hanson als  voortreffelijke singer-songwriter die  in een rijk geschakeerd countryfolk segment haar poëtisch getinte verhalen uitwerkt. Met uitzondering van de titeltrack die ze samen met Tara Hollaway componeerde, levert de zangeres uit Ottawa dat songwerk integraal aan. Er is overigens een afzonderlijk verkrijgbaar boekwerkje dat die songs bundelt aangevuld met haiku’s, tekeningen en foto’s.

De soepele krachtige stem krijgt vanaf True Blue Moon ondersteuning van voortreffelijk gitaarwerk waarbij ze geflankeerd wordt door  Kevin Breit en de  snerpende gitaar van producer Jim Bryson een eveneens getalenteerde muzikant die eerder actief was bij Canadese diva’s Kathleen Edwards en Lynn Miles, die eveneens met Hanson samenwerkte in het LYNNes project Heartbreak Radio.

Naast het vertrouwde, emotioneel geladen country en folkgetint werk Hearts Fade en Long Way Home komt het meer duistere facet uitgebreid aan bod. Zo wordt de bluesy titeltrack ondersteund door rauw dreigend snarenwerk. Ook het onderkoelde Higher Ground en bovenal Lollipops and Roses ademen een beklemmende sfeer uit. De op sprankelende, merkwaardige ritmiek gebouwde afsluiter Would You Still nestelt zich vanaf de eerste beluistering in je hoofd.

Zulke passages komen we hier wel vaker tegen, de meer verstilde intimistische passages klinken bovendien al even indrukwekkend. We vermelden het Such A Random Thing en het met zwoel timbre gedebiteerde Hemingsway’s Songbird snarenwerk gelardeerd waarbij het lekker wegdromen is op de al dan niet imaginaire backporch. Andermaal een overtuigend album dat Hansons eretitel ‘Queen of Americana’ moeiteloos consolideert. 1. True Blue Moon
 2. Heart Fades
 3. Long Way Home
 4. Just Words
 5. Higher Ground
 6. Clean Slate
 7. Such A Random Thing
 8. Lollipops And Roses
 9. Every Minute In Between
 10. Hemingway's Songbird
 11. Would You Still