×

Recensie

Alternative

28 april 2016

Lyenn

Slow Healer

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: V2

Slow Healer Lyenn Alternative 3.5 Lyenn – Slow Healer Written in Music https://writteninmusic.com

Lyenn is het alter ego van Frederic ‘Lyenn’ Jacques, bassist bij Dans Dans en Mark Lanegan Band. Zijn meest recente worp Slow Healer kwam er eenvoudigweg uit noodzaak. Zoals de titel al aangeeft is dit helemaal geen vrijblijvend album, maar wel eentje waarop de diepste ziele roerselen eindelijk een plaats vonden. Het muzikaal en emotioneel rijke album weet een behoorlijk diepe indruk na te laten.

De muzikant nam er ruim de tijd voor. Net als op het erg fraaie debuut The Jollity Of My Boon Companion (2009) en de Vowels Fade First EP (2011) wist Lyenn een uiteenlopende bende stermuzikanten rond zich te verzamelen, zoals Marc Ribot op gitaar en co-producent Shahzad Ismaely op bas, gitaar, percussie. En daarnaast een hele hoop IJslanders gezien het album grotendeels daar opgenomen werd. Zo vinden we naast Lyenn (gitaar, Ierse bouzouki, piano, synths) onder meer celliste Gyda Valtysdottir, saxofonist Tumi Arnason en trompettist Rikur Orri Olafson terug. Een hele hoop volk dus om er de tien sobere, maar uiterst gelaagde songs vorm te geven.

Maar eerst is er het bijzondere artwork van Sungsoo Kim dat ons aanstaart. Die toont ons twee kaalgeschoren gezichten waarbij de ene achter de andere schuilt, met hoogst mysterieuze ogen. Een beeld dat om verschillende redenen passend is. Centraal op het album staan immers verlies en afscheid en emoties als verdriet, chaos en onmacht die allemaal terug te vinden zijn in dat ene, uiterst pakkende beeld.

Daaruit ontstond een album dat de luisteraar onmogelijk onbewogen laat. Ook al zijn het universele thema’s waar Lyenn mee aan de slag gaat, hij doet er wel iets unieks mee. En hoewel hij eerder te situeren is in de improv/jazzscène in België, duikt hij hier op als minzame troubadour die het levensleed van zich af zingt en speelt.

Dat blijkt meteen al uit de kilte van de regels waarmee het dromerige en o zo breekbare In Reveries opent: “There is a place/no one can see/where silence shows beauty/and time stays still”. Zo, meteen al een trage, maar diepe uithaal. Een van de vele die nog volgen.

Iets verderop tijdens Vaguely Lit is er onderhuids sluimerende pracht en bekent hij dat hij slechts een medeziel op Aarde is die dankbaar is voor het bestaan van anderen.

Beide songs geven ook al aan dat dit uiterst precieze songs zijn, waarin subtiliteit en oog voor nuance en detail ten top gedreven werden. Uiterst precieuze composities die hier op dit album verzameld werden, ook al kwamen ze soms voort uit (nachtelijke) improvisatie. Het betreft overigens doorgaans rauwe opnames, first takes waarin puurheid en vooral authenticiteit te ontdekken zijn.

Zoals het ronduit knappe Lion’s Heart, waarin het verzoek opduikt om een krachtig kloppend hart tot op het bittere einde te behouden. “Lay your mouth/against my lips/take a kiss”, ook al zal het dan echt de allerlaatste keer blijken te zijn. Dergelijke songs komen snoeihard binnen, vandaar ook de aanwezigheid van het bij elkaar geïmproviseerde Keep It Still, waarin net als in vele andere songs op de plaat veel onderhuidse dreiging schuilgaat.

En dan sta je daar, diep getroffen door onmacht en verlies. Show Me The Way. Er duiken vage en onduidelijke herinneringen op, zoals Inside The Wrist (“I can’t recall where it began”). En tijdens het wondermooie Fading voelt Lyenn hoe alles van zich af lijkt te glijden (“I feel fading away”).

Er is tristesse tijdens Sometimes en ook tijdens Ghost Song zijn er trieste, diepgravende herinneringen aanwezig. Een tot zijn naakte puurheid gestript Theme besluit de plaat. “Slowly/the circle opens/stretches on the horizon”. Op het einde sluipt er dan alsnog het begin van een streepje zonlicht door.

Slow Healer is het resultaat van een verwerkingsproces en bevat tien gerijpte, volwassen composities die zich het best laat s’avonds laten beluisteren. Een uiterst sober album dat je van bij het begin koud pakt en gewoon niet meer los laat.  1. In Reveries
  2. Vaguely Lit
  3. Lion's Heart
  4. Keep It Still
  5. Show Me the Way
  6. Inside the Wrist
  7. Fading
  8. Sometimes
  9. Ghost Song
  10. Theme