Recensie

10 maart 2016

Luther Dickinson – Blues and Ballads: A Folksinger's Songbook Vol

Blues & Ballads: A Folksinger's Songbook Viol 1-2

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Blues & Ballads: A Folksinger's Songbook Viol 1-2 Luther Dickinson Roots 4 Luther Dickinson – Blues and Ballads: A Folksinger’s Songbook Vol 1-2 Written in Music https://writteninmusic.com

Met het muzikale talent van gitarist Luther Dickinson maakten we kennis bij The North Mississippi All Stars, het trio waarin hij samen met zijn drummende broer Cody  figureert. Als zoon van de legendarische producer en pianist Jim Dickinson die met Aretha Franklin, Delaney & Boney, Stones, Dylan en talloze anderen samenwerkte, zoog Luther zowat alle mogelijke muzikale stijlen op in Memphis. Tijdens de  opnamesessies van Pleased To Meet You lummelde Luther rond in de studio en nauwelijks 14 participeerde hij met enkele gitaarfrases op dat werkstukje van The Replacements.

In Mississippi  speelden Luther en Cody bij The Can’t Hardly Playboys, het combo van vader, de broertjes resideerden even bij DDT, een formatie die punk attitude met funk combineerde.De lokroep van de hill countryblues  die ze in hun nieuwe thuishaven ontdekten, bleek het sterkst en leidde in 2006 naar The North Misissippi All Stars. Luther is eveneens in talloze zijprojecten betrokken.

Zoals de ondertitel van het nieuwe werkstuk enigszins aangeeft grijpt Luther  Dickinson terug naar zijn muzikale roots, in dit geval die van The North Mississippi All Stars en de lange voorgeschiedenis.  Vergeleken met de potige gitaarsound van het trio krijgen we een gestripte, semi-akoestische versie. Akoestische en elektrische gitaar en de slidevariant worden ondersteund door meer lichtvoetige, maar bijzonder efficiënte percussie met wasbord en wastobbe bas in een zoektocht naar een meer authentieke benadering.

In Bang Bang Lulu komt er naast hitsige fiddle even een koortsige boogie woogie piano bij. Terwijl het orgel van Charles Hodges, een Hi-ace uit Memphis, samen met de  antwoordzang van de alomtegenwoordige Amy LaVera een broeierige gospelsfeer creëert in Let It Roll. De machtige B3 Hammond van Hodges kleurt eveneens het bezwerende How I Wish My Train Would Come .

Moonshine is een ode aan de groezelige Juke Joints  van Mississippi waar de Dickinsons als teenagers in het gezelschap van bluespioniers als Junior Kimbrough en RL Burnside jamden. Met Blow Out belanden we in het Memphis vab de jaren vijftig tijdens het florerende rockabilly tijdperk van Sun. Een van de hoogtepunten is  Ain’t No Grave ,Luthers zang wordt  geflankeerd door de onnavolgbare, subtiele uithalen van Mavis Staples. ‘Ain’t No Grave hold his body down’ die een onderhuidse spanning creëren in een respectvol, indringend eerbetoon. Jason Isbel en JJ Grey duiken op in een ingetogen uitvoering van Up Over Yonder.

Geflankeerd door de banjo van Alvin Youngblood Hart en Jimbo Mathus, zijn kompanen van The South Memphis String Band, bouwt Luther een variant op Slim Harpo’s Shake Your Hips die je moeiteloos meesleept. Dat geldt eigenlijk voor de integrale muzikale trip waarin Luther Dickinson zijn verhaal vertelt met zijn avontuurlijke  benadering van de blues. Het persoonlijke karakter van deze muzikale autobiografie wordt nog versterkt door de handgeschreven teksten en notities van de songwriter die je in het boekje bij deze ten zeerste aanbevolen dubbellaar vindt. 1. Hurry Up Sunrise
 2. Up Over Yonder
 3. Bang Bang Lulu
 4. Moonshine
 5. Jackson
 6. Mean Ol' Wind Died Down
 7. How I Wish My Train Would Come
 8. Ain't No Grave
 9. Let It Roll
 10. My Leavin'
 11. Horseshoe (Reprise)
 12. Highwater (Soldier)
 13. And It Hurts
 14. Storm
 15. Mojo, Mojo
 16. Ol' Cannonball
 17. Devilment
 18. Blow Out
 19. Mayor Langford Birmingham Blues
 20. Shake (Yo Mama)
 21. Horseshoe