Recensie

26 maart 2019

Luther Dickinson and Sisters of the Strawberry Moon

Solstice

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Solstice Luther Dickinson Sisters of the Strawberry Moon Roots 4.5 Luther Dickinson and Sisters of the Strawberry Moon – Solstice Written in Music https://writteninmusic.com

Met zij broer Cody aan  de drumkit zet Luther destijds The North Mississippi All Stars een eerbetoon aan de southern roots op poten dat  tot een instituut uitgroeit. Ondertussen legt hij een eigen fraaie solocatalogus aan, het recente Blues and Ballads is een voltreffer. Als getalenteerd snarenman is hij naast een druk bevraagd sessieman en producer, de zoon van de legendarische Jim Dickinson zet graag een stapje opzij en engageert zich voluit in talloze nevenprojecten,  Sisters of the Strawberry Moon is zo’n verbond.

Solstice is vooral het resultaat van de muzikale interactie met getalenteerde dames, een voortrefelijk vervolg op The Wandering. Zo figureren bassiste Amy LaVere en percussioniste Shardé Thomas opnieuw met instrumentale en vocale bijdragen naast Amy Helm en Allison Russel (Birds Of Chicago) leveren de dames afwisselend het songwerk aan in een gezamenlijke jamsessie vastgelegd in de Zebra Ranch Studio door Cody in een productie van Luther.

In deze hedendaagse roots-en gospelrevue duiken sporadisch muzikale en echtelijke partners op Allison Russel opent met Superlover, de door JT Nero aangeleverde song meandert met akoestische gitaar, fiddle en zacht rollende elektrische piano op het grensgebied van folk en gospel.

Even verderop brengt Allison een zelf gecomponeerde ballade  Kathy, gelardeerd met haar melancholische klarinet die terug opduikt in de prachtige gospelsoul Till It’s Gone, met aanvullende orgelwerk van Rev Charles Hodges. Met dat orgel valt alles eveneens in de juiste plooi in Amy Helm’s  naar Memphis soul lonkende Sing To Me. La Helm brengt eveneens een portie verfijnde countrysoul met een uitvoering van het door Bob Neuwirth en T Bone Burnett aangeleverde Like A Songbird That Has Fallen. Shardé Thomas borstelt soepele percussielijnen en komt in Fly With Me en We Made even op de voorgrond.

Na het op traditionele leest geschoeide a capella bijdrage van The  Como Mamas, het legendarisch gospeltrio uit de Mississippi Delta, debiteert LaVere, die eerder met  een interpretatie van Hallelujah I’m A Dreamer imponeerde, het op een subtiele groove balancerende The Night Is Still Young. In Cricket (Tonight I Can Fly) horen we fingerpicking van LaVere’s man Will Sexton.

The Como Mamas krijgen het laatste woord met Search Me, zo’n opzwepende vraag en antwoord song die in de plaatselijke kerkgemeenschappen in het Diepe Zuiden uitbundige taferelen genereert. Met Sisters of the Strawberry Moon, het dameskransje dat Solstice bevolkt, hoeft Luther Dickinson alvast niet verder te zoeken.

https://writteninmusic.com/roots/luther-dickinson-blues-and-ballads-a-folksingers-songbook-vol-1-2/ 1. Superlover
 2. Fly With Me
 3. Hallelujah (I'm A Dreamer)
 4. Like A Songbird That Has Fallen
 5. Kathy
 6. Hold To His Hand
 7. The Night Is Still Young
 8. Sing To Me
 9. We Made It
 10. Cricket (At Night I Can Fly)
 11. Til It's Gone
 12. Search Me