×

Recensie

Alternative

12 maart 2016

Lushlife + CSLSX

Ritualize

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Western Vinyl

Ritualize Lushlife + CSLSX Alternative 4 Lushlife + CSLSX – Ritualize Written in Music https://writteninmusic.com

Rapper  Lushlife uit Philadelphia bouwt bijna stiekem, maar zelfverzekerd aan zijn eigen universum en –stijl binnen het hiphopgenre .Twee albums en één mixtape zorgden al voor een vaste groep bewonderaars en vrienden, waar hij zonder probleem beroep op kan doen: onder andere Heems (Das Racist), en Ariel Pink zijn graag geziene artiesten op zijn releases. Op dit nieuwe album wordt de lijst met gastmuzikanten alleen maar groter. Toch is het totaalgeluid inmiddels typisch Lushlife te noemen, waarbij het huwelijk tussen electronic, live instrumentatie en popcultuur referenties een terugkerend element in zijn liedjes blijft.

Tekstueel ontbreekt er vaak een duidelijke rode draad in zijn raps. Hij bestookt  de luisteraar liever met referenties naar (pop)cultuur en levensvragen: Atticus Finch, Bo Derek, Isabella Rossellini, Bottle Rocket, Fin Du Monde bier, Larry King, de dood, boeddhisme; alles wordt met elkaar verbonden doormiddel van rijm of ritme, maar een duidelijk verhaal levert het nooit op. Voor luisteraars die zich niet verbonden voelen met de beleving en gedachtestroom van Lushlife kan de muziek hierdoor geforceerd en leeg aanvoelen. Uitzondering op de regel is Tonybee Suite, waar het mysterie van de Tonybee tegels (uitleg: mysterie Tonybee Tiles) aan de basis staat voor een episch lied met een zeer grootse sfeer. Het is in 2013 opgenomen in opdracht van Weathervane Music,  toen Lushlife 48 uur de tijd kreeg voor de compositie. . Het 10-minuten durende epos staat ietsje ingekort op dit album, maar heeft niets aan kracht ingeboet.

De echte magie van Ritualize zit niet in de raps, maar duidelijk in de producties, die live instrumentatie met electronic en stemeffecten combineren. Samen met het productieteam CSLSX (spreek uit: Casual Sex) ontvouwt zich een steeds veranderende, rijke luisterervaring voor de luisteraar die smeekt om een koptelefoon. Het beste voorbeeld hiervan is het eerder aangehaalde Tonybee Suite, waarbij alles uit de kast wordt gehaald: een orkest, live band, dj scratches, stemeffecten,  synths en gastrappers. Het in suites opgedeelde nummer klinkt haast te bombastisch, maar alles valt precies op zijn plek. In The Waking World zorgen aanzwellende strijkers eveneens voor een grootse sfeer, maar zorgt de gastbijdrage van het folkduo I Break Horses er voor dat er een zweverige droomwereld ontstaat. Hong Kong (Lady Of Love) is daarentegen een dansbaar synthpop-liedje dat doet denken aan de met neon verlichtte straten en ongure nachtclubscènes van een Amerikaanse 80’s film.

Een album waar bijzondere instrumentatie en -songstructuren, eigenzinnige raps, electronic en verrassende gastbijdrages klinken als één krachtig en sfeervol geheel, maar uiteindelijk is het resultaat typisch Lushlife… 1. Totally Mutual Feeling
 2. The Waking World
 3. Hong Kong (Lady of Love)
 4. Incantation
 5. Undress Me in the Temple
 6. Body Double
 7. Toynbee Suite
 8. Strawberry Mansion
 9. This Ecstatic Cult
 10. Burt Reynolds (Desert Visions)
 11. Integration Loop
 12. Ritualize