×

Recensie

Jazz

17 maart 2023

LũpḁGangGang

Dopamine Overdose

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Dopamine Overdose LũpḁGangGang Jazz 4 LũpḁGangGang – Dopamine Overdose Written in Music https://writteninmusic.com

Niet geheel verrassend met een bandnaam als LũpḁGangGang, is de muziek die de band op hun debuutplaat Dopamine Overdose laat horen al net zo onvoorspelbaar en alle kanten opschietend. Daar houden wij wel van.

De band uit Brussel brouwt hun songs uit jazz, funk, alternative, rock, fusion en pop en vindt daar steeds weer in elke song een opwindende vrije vorm in. Aan hun eigenzinnige sound bouwden bandleden Anton Robberechts, Miel De Koninck, Lena Thijs en Rob Swennen vanaf 2017 met de twee opvallende EP’s Stalingrad en Urban Detox en een flink aantal opvallende optredens.

Dopamine Overdose is zo’n plaat die echt alle kanten op gaat. De songs zijn even avontuurlijk als toegankelijk dan weer melodieus en/of dwars en dansbaar. Vanaf de instrumentale albumopener Intro doorschietend naar Jeff Parker en Tortoise verwijzende Dada Data, met Anton zingend, duwt de band er met Out The Light een heerlijke single uit. Zo’n single die de band gelijk in één keer op de muziekkaart zet en een ideale visitekaart is voor heel veel optredens.

Met Lena zingend op het erg fijne Wanderer duiken ze met het instrumentale Metaphor dan weer übercool de fusion en jazzrock in. Heerlijk op de groove drijvend en volop gebruikmakend van hun ijzersterke muzikaliteit. Met Elsewhere daarna dan weer als ideale crowdpleaser met dat fantastische gitaarloopje en die warme keyboardgloed steeds de swing harder aanduwend.

Met het rijke, naar artjazz neigende, Time Faded naar het van postpunk doortrokken Candy, wederom lekker dwars door Lena gezongen en lekker dik aangezet, duiken we over een lekker pompende baslijn met albumafsluiter The Fountain & The Red Gimini weer diep de fusion en jazzrock in. Verrassend verfrissend en lekker onvoorspelbaar dan wel weer natuurlijk.

Dopamine Overdose is een heerlijk divers en door vele sferen heen stuiterende plaat. Telkens weer heerlijk opzwepend gespeeld en wel heel erg mooi en vol vastgelegd. LũpḁGangGang is typisch zo’n band die je na het beluisteren van hun debuutalbum gelijk op het podium wilt zien. De songs lenen zich namelijk allen als optimale liveknallers. Sla je slag als ze komen spelen zou ik zeggen.  1. Intro
  2. Dada Data
  3. Out Of The Light
  4. Wanderer
  5. Metaphor
  6. Elsewhere
  7. Time Faded
  8. Candy
  9. The Fountain & The Red Gimini