×

Recensie

Jazz

07 april 2023

Lukas Traxel

One-Eyed Daruma

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: we jazz records

One-Eyed Daruma Lukas Traxel Jazz 4 Lukas Traxel – One-Eyed Daruma Written in Music https://writteninmusic.com

Het Finse We Jazz records blijft maar opvallende jazzplaten uitbrengen die de uitdagende Europese jazz erg goed in kaart brengen. Zo debuteert de Zwitserse contrabassist Lukas Traxel op het label met One-Eyed Daruma, het album dat hij voor het label opnam in een triobezetting met de Zweedse Otis Sandsjö op sax en de Duitse Moritz Baumgärtner op drums.

De composities werden geschreven als verwerking van het verlies van Traxel’s vader en is een muzikale samenvatting van het verdriet dat daarmee gepaard ging. De stemming op het album gaat van ingetogen via dwars naar swingend, immer balancerend op de lijn van avantgarde naar progressive jazz. De fascinerende ritmiek van Baumgärtner is daar doorlopend een belangrijke schakel in.

Traxel is de verbindende factor met zijn solide melodieuze dan weer stuwende basspel, Sandsjö de prominente ‘stem’ die de sfeer draagt en bepaalt.  En daar is de geweldige Sandsjö altijd een absolute versterker in. Steeds heerlijk vrij spelend is hij één van de spelers die elke compositie, alles hier geschreven door Traxel, tot hoogstandjes maakt.

Natuurlijk heeft dat te maken met de vrijheid die alle drie de muzikanten in hun spel en de composities leggen. Traxel en Baumgärtner vormen een adembenemend en vaak lekker onnavolgbaar ritmetandem waarnaast ze ook volledig los van elkaar grote indruk maken. Sandsjö blijft onverstoorbaar zijn fijn uitdagende saxpartijen er overheen blazen.

One-Eyed Daruma is een erg fijn album met veel atmosferische melancholieke tegelijk vrije jazz. Steeds weer gevoed door de vele emoties die Traxel reeds in zijn composities had gestopt voordat hij ze aan Sandsjö en Baumgärtner liet horen en doorgroeiden terwijl ze in triovorm gespeeld werden.

Muzikanten met een weerbarstigheid in hun spel zoals deze drie muzikanten zij. een genot om naar te luisteren. Ruwe emoties die in levendig spel hun weg vinden dan weer ingetogen volledig andere sferen optrekken versterken de emoties in dit muzikale verhaal optimaal. 1. First Timer
 2. The Call
 3. Die Wahrscheinlichkeit
 4. Empty Seat
 5. Origami
 6. Nasty People
 7. Transience
 8. One-Eyed Daruma

Kant A:

 1. First Timer
 2. The Call
 3. Die Wahrscheinlichkeit
 4. Empty Seat

Kant B:

 1. Origami
 2. Nasty People
 3. Transience
 4. One-Eyed Daruma